Hlavní obsah

V Itálii budou na bezpečnost dbát dobrovolné občanské hlídky

Právo, nek
Řím

V Itálii mohou od nynějška vznikat dobrovolné neozbrojené občanské hlídky, které budou dohlížet na bezpečnost v obcích. Umožňuje to nový bezpečnostní zákon, jenž vstoupil o víkendu v platnost a který v parlamentu prosadila pravicová vláda premiéra Silvia Berlusconiho.

Foto: Novinky

Hlídky smějí zadržet pachatele do příjezdu policie.

Článek

Ronde, jak se pěší hlídky oficiálně nazývají, musí být oděné do zářivě žlutých vest a nesmějí mít žádné zbraně, dokonce ani auta nebo pouta. Vlastnit mohou pouze mobilní telefony k přivolání policie, s níž mají úzce spolupracovat a která příslušníky hlídek, jež mají být nanejvýš tříčlenné, také prověřuje.

Hlídky mají zejména v nočních hodinách dbát na klid a bezpečnost v obcích. V případě událostí, které by mohly ohrozit veřejný pořádek, vyrozumí policii a do doby jejího příchodu smějí pachatele zadržet. Nesmí ale prověřovat jeho totožnost.

Členy hlídky se mohou stát bezúhonní lidé starší 18 let. Přísně zakázána jsou jakákoli propojení hlídek na politické strany. Jejich ustavení je v kompetenci starostů, kterým vláda doporučuje, aby se při výběru dobrovolných pochůzkářů orientovala na pensionované policisty a vojáky.

Za urážku policisty nově až tři roky vězení

Projekt občanských hlídek, jejichž nasazení se očekává hlavně v severní a střední Itálii, se ale setkal s četnými kritickými ohlasy, jejichž nositelem je i pravicový starosta Říma Gianni Alemanno. Levicová opozice rovnou označila hlídky za „ostudné, nebezpečné a zbytečné“, mj. i proto, že vláda současně zkrátila policejní rozpočet o miliardy eur.

Italský tisk pak celý projekt zkritizoval jako „kutilsky uplácanou bezpečnost“. O projekt se zasadil zejména ministr vnitra Roberto Maroni z populistické Ligy severu (LN), jenž musel přislíbit, že hlídky budou nasazeny jen tam, kde to bude zapotřebí.

Součástí nových bezpečnostních opatření je také opětovné zavedení trestného činu urážky policisty. Trestání tohoto deliktu bylo v roce 1999 zrušeno, nyní se však jeho pachatelé opět vystavují nebezpečí, že stráví až tři roky za mřížemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám