Hlavní obsah

Ruští úředníci prodali čtyři stíhačky MiG-31 za 360 Kč

Novinky, Tomáš Reiner
Moskva

Úřady v Nižním Novgorodu od minulého týdne vyšetřují nelegální prodej čtyř stíhaček MiG-31 za 612 rublů (zhruba 360 korun). Oznámila to kancelář generálního prokurátora.

Článek

Skutečnost vyšla najevo při kontrole, která zjišťovala, zda se nedávný prodej zařízení místního leteckého výrobce uskutečnil podle regulí. Kancelář prokurátora oznámila, že čtyři migy přidali na seznam zařízení k prodeji nejmenovaní úředníci z místního zastoupení úřadu pro správu státních hmotných rezerv.

Jednalo se sice pouze o trupy bez motorů a elektronického vybavení, nicméně místní odhadce navrhl mnohonásobně nižší cenu - 153 rublů na místo asi 116 miliónů za kus. Stíhačky takto levně koupila společnost Metalsnab, která podle policie ani neměla oprávnění k nákupu vojenského zařízení.

Podle serveru deníku Pravda objem nelegálního prodeje vyřazeného zařízení ruské armády v uplynulých letech povážlivě narostl. Do neoprávněných rukou se dostaly tanky, helikoptéry i lodě včetně letadlových s tajných hardwarem. V důsledku těchto podezřelých transakcí přišel podle Pravdy federální rozpočet o 466 miliónů rublů (přes 300 miliónů korun).

Anketa

Koupili byste si Mig-31 za 360 korun?
Ano
93,3 %
Ne
6,7 %
Celkem hlasovalo 22221 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám