Hlavní obsah

Slovenská policie zakročila proti pravicovým extremistům vodním dělem

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Slovenská policie v sobotu rozehnala vodním dělem shromáždění pravicových extremistů v obci Šarišské Michaľany na východě země. Bývalého předsedu zakázané Slovenské pospolitosti Mariána Kotlebu odvedli policejní těžkooděnci v poutech. Akce se zúčastnili také členové české Dělnické strany.

Foto: Peter Lázár , ČTK

Proti demonstrantům nasadila policie vodní dělo.

Článek

Extremisté protestovali proti nedávnému útoku dvou místních Romů na 65letého důchodce, který utrpěl těžká zranění a přišel o jedno oko. Důchodce údajně přichytil Romy při krádeži, ti ho pak surově zmlátili. Podle lékařů měl štěstí, že přežil.

Foto: Peter Lázár , ČTK

Protiromské demonstrace se zúčastnila také česká extremistická Dělnická strana.

Kotleba označil situaci v obci za "cikánský teror". "Kde byla tehdy policie?" položil otázku Kotleba. Jeho slovům tleskali také místní obyvatelé. "Někdo už musí udělat s Romy pořádek," cituje server Pravda.sk jednoho z místních.  

Foto: Peter Lázár , ČTK

Policie byla na nepokoje připravena.

Místní obyvatelé připouští, že s místními Romy nemají problémy, ale horší je to podle nich s Romy ve dva kilometry vzdálené osadě Ostrovany, kde také došlo k útoku na důchodce. V Šarišských Michaľanech je asi 200 Romů, v Ostrovanech jich žije přes tisíc.  

Foto: Peter Lázár , ČTK

Bývalého vůdce dnes už zakázané Slovenské pospolitosti Mariána Kotlebu a několik dalších osob policie zatkla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám