Hlavní obsah

Bojujte s cizími jazyky, vyzývají německé politiky učitelé

Jena

Mezinárodní svaz učitelů němčiny vyzval německé politiky, aby v cizině víc mluvili svou mateřštinou. Podle kantorů by to mohlo posílit pozici německého jazyka v souboji s ostatními řečmi. Podle agentury DPA se tři tisíce učitelů němčiny ze 116 zemí sešly v pondělí v německé Jeně, kde budou šest dní jednat o vývoji a optimálním šíření německého jazyka.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

"Když Němci při oficiálních příležitostech v zahraničí nepoužívají svou mateřštinu, škodí jí v konkurenci jazyků v globálním vícejazyčném světě," řekla prezidentka svazu Helena Hanuljaková, která je ze Slovenska. Pokud se podle ní sami Němci o svůj jazyk víc nezasadí, bude počet zájemců o němčinu dál klesat. "Je pro mne nepochopitelné, když dostanu z německého velvyslanectví pozvánku v angličtině," podotkla slovenská kantorka.

Němčina patří k 11 nejpoužívanějším jazykům na světě. Mluví jí asi 200 miliónů lidí. Učí se ji nyní kolem 17 miliónů osob. V posledních letech ale zájemců o německý jazyk výrazně ubylo, a to zvlášť ve východní Evropě. Podle Hanuljakové tu přitom němčina mívala silnější pozici než angličtina, která ji nyní spolu s dalšími jazyky vytlačuje. "V Rusku počet lidí, kteří se učili německy, klesl mezi lety 2000 a 2005 o milión," dodala šéfka svazu.

Také podle náměstka německého ministra zahraničí Gernota Erlera by se němčina měla víc podporovat. Vzorem pro ostatní by se mohli stát právě politici a kapitáni německého průmyslu. "Naše deviza je: angličtina ´mus´, němčina plus," řekl Erler. Navíc prý trpí "hloubka a jasnost myšlenek", když se někdo snaží používat angličtinu, aniž to umí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám