Producenti v Normandii mají velké obavy z budoucnosti. Minulý měsíc dokonce v Caen nabízeli ústřice zdarma a upozorňovali "Dejte si ústřice, budou to možná poslední, které jste jedli."

Mladé ústřice začaly letos hynout ve dvou vlnách. Epidemie nejprve v květnu zasáhla oblast Středozemního moře, včetně Korsiky a slaného jezera Thau nedaleko Montpellier a také západní pobřeží zálivu Arcachon. Druhá vlna postihla i ostatní chovatele a dorazila až do Normandie.

"Je to katastrofa," řekl Goulven Brest, chovatel z Bretaně, odkud jsou známé především ústřice z Cancale.

V 70. letech vyhynuly původní evropské ústřice

Francouzský chov ústřic zasáhla epidemie už loni. Byla to největší krize za posledních 30 let. Naposled trh s ústřicemi zasáhla "morová rána" v 70. letech, kdy vyhynuly původní evropské ústřice, někdy také přezdívané jako portugalské ústřice. Poté téměř všechny farmy v Evropě začaly chovat tichomořské ústřice pocházející z Japonska či Britské Kolumbie.

Experti nevědí, proč některé "záhony" ústřic přežily bez úhony, zatímco mlži ze sousedního hejna do jednoho pomřeli. Vědci z Francouzského ústavu pro výzkum moře (Ifremer) mají vícero teorií, které epidemii vysvětlují. Podle nich by mohlo jít o kombinaci virové a bakteriální nákazy.

Za katastrofu by mohlo být částečně odpovědné i teplejší moře, které je důsledkem globálního oteplování. Mladé ústřice prý mohou být v teplé vodě oslabeny a přibývá mikroskopického planktonu, jímž se mlži živí a mohou se jím "přecpat" k smrti. Na úhynu by se mohlo podílet i chemické znečištění.

Příští rok může být pro chovatele kritický

Důvody epidemie, která evropské ústřice zasáhla před 30 lety, se vědcům podařilo vysvětlit až deset let poté. Chovatelé tvrdí, že tak dlouhé čekání si nemohou dovolit. "Pokud budeme dlouho čekat na vysvětlení těchto úmrtí, tak tu za chvíli nebudeme. Musíme najít alternativu," uvedl Brest. Podle něj někteří chovatelé už příští jaro nebudou mít žádné ústřice.

Jediná optimistická zpráva je ta, že malých ústřic je letos mnohem více než loni, takže jich také více přežilo. Chovatelé ujišťují, že epidemie neovlivňuje kvalitu přeživších dospělých mlžů, a proto se labužníci této pochoutky nemusejí vzdát.