Hlavní obsah

Airbus nevzdává pátrání po troskách letu AF447

Novinky, CNN, Luděk Fiala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Výrobce dopravních letadel Airbus je připraven financovat další pátrání po troskách zříceného letounu A330, pokud probíhající akce v Atlantiku nepřinesou žádné výsledky. Zároveň opět vyzval letecké společnosti, aby vyměnily rychlostní senzory. Stroj společnosti Air France se počátkem června zřítil do Atlantského oceánu s 228 lidmi na palubě.

Foto: Reuters

Část vybavení airbusu objevená na hladině moře

Článek

Airbus uvažuje o poskytnutí částky mezi 12 až 20 milióny eur, která má pomoci zajistit třetí pátrací akci, podle mluvčího firmy Stefana Schaffratha je ale příliš brzy vyčíslit konkrétní náklady.

"Jsme připraveni se výrazně podílet, ať jsou náklady jakékoli,“ řekl Schaffrath CNN.

Společnost chce nalézt co nejvíce trosek zříceného letounu, aby zjistila příčinu tragického pádu. „Naší prioritou je zvýšení bezpečnosti letecké dopravy,“ řekl mluvčí. „Celé letecké odvětví se z této havárie může poučit,“ dodal.

Ve čtvrtek začala v Atlantiku druhá vlna pátracích akcí, na kterých se podílí Airbus společně s Air France a týmem francouzských vyšetřovatelů. Naděje na nalezení dalších zbytků stroje se však snižují, protože už před několika týdny přestaly vysílat lokátory černých skříněk.

Airbus na letu AF447 se zřítil 1. června do moře na trase s brazilského Ria de Janeira do Paříže. Z 228 obětí se podařilo nalézt ostatky pouze 51 pasažérů.

Vyměňte rychlostní senzory, nabádá Airbus aerolinky

Společnost Airbus v pátek zároveň vyzvala aerolinky, aby své letouny A330 a A340 vybavily americkými rychlostními senzory Goodrich, které jsou podle ní spolehlivější než zařízení evropské výroby.

Doporučení se týká zhruba 200 strojů ve službách různých leteckých společností včetně Air France. Ty stále používají senzory vyrobené francouzskou firmou Thales. Po neštěstí letu AF447 byly senzory, tzv. Pitotovy trubice, důkladně zkoumány. Přestože přesná příčina pádu letadla nebyla ještě objasněna, podle vyšetřování v tragédii sehrály určitou roli právě tyto součásti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám