Hlavní obsah

Lékaři v Maďarsku údajně pomáhali kmenovými buňkami, je z toho skandál

– Budapešť
Právo, Ivan Vilček (Budapešť)

V Maďarsku propukl skandál kolem ilegální léčby pacientů embryonálními kmenovými buňkami. Tamní policie zadržela čtyři lékaře, kteří údajně získávali kmenové buňky z plodů po umělém přerušení těhotenství a aplikovali je pacientům bez jakýchkoliv testů nebo licence. V případu byli obviněni dva občané Maďarska, jeden Američan a jeden Ukrajinec. Média navíc spekulují, že lékaři pacientům pouze tvrdili, že jde o kmenové buňky, ve skutečnosti šlo o solný roztok.

Článek

Policie je zadržela těsně před dalším zákrokem. "Zadrželi jsme je přímo při činu," říká šéf vyšetřovatelů Gábor Bucsek.

Embryonální kmenové buňky se neaplikují nikde na světě, ani je nikde netestují. Jeden ze zadržených lékařů však tvrdí, že léčba je velmi úspěšná především po srdečním záchvatu a při rakovinových nádorech.

Lékaři jsou obviněni z trestného činu zakázaného využívání lidského těla k obchodování. Hrozí jim vysoké tresty. Maďarská média však očekávají dlouhý soudní proces s problematickým dokazováním.

V médiích se totiž objevily spekulace, že šlo o podvod a lékaři pacientům kmenové buňky vůbec neaplikovali. V zadržených infuzích se našly pouze bílkoviny a solný roztok. Léčba se aplikovala formou transfúze nebo injekcí. Pacienti za léčbu zaplatili 25 tisíc amerických dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám