Hlavní obsah

Vladimír Mečiar rozšiřuje rodinné sídlo na hotový Mečiarland

Právo, Ivan Vilček
Dolná Poruba

Bývalý slovenský premiér a zakladatel HZDS Vladimír Mečiar rozšiřuje rodinné sídlo u obce Dolná Poruba nedaleko Trenčína. Expremiér tam skoupil starší nemovitosti a rozsáhlé pozemky. V okolí už proto začali obci říkat Mečiarland. Podle výpisu z katastru nemovitostí patří slovenskému politikovi a jeho manželce Margitě v obci několik domů a třináct hektarů orné půdy, luk a lesů.

Foto: Andrej Stolár , ČTK

Bývalý slovenský premiér a šéf HZDS Vladimír Mečiar

Článek

Na těchto pozemcích stojí celkem šest objektů, většinou velmi starých domů, neobývaných a chátrajících budov. Mečiar tvrdí, že ho to stálo asi 17 tisíc eur (necelý půlmilión Kč). „Vesnice pomalu vymírá. Cena je proto nižší. Zdejší lidé se starých domů rádi zbavili,“ prozradil.

Chtěl jsem ty polozbořené domy hlavně koupit, aby sem nepřišli jiní. Přijde mizerný soused – a máte po soukromí.
Vladimír Mečiar

Co s nemovitostmi bude dělat, prý zatím ještě neví. „Chtěl jsem ty polozbořené domy hlavně koupit, aby sem nepřišli jiní. Přijde mizerný soused – a máte po soukromí,“ vysvětluje Mečiar.

Chalupaří už od roku 1975

Bývalý slovenský premiér získal v obci chalupu už v roce 1975. „Kluci měli astma a lékař nám doporučil bydlet u lesa. Chalupu jsme tehdy koupili za šest tisíc korun,“ řekl.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Hlavní sídlo Mečiarlandu

Dolná Poruba leží jen dvacet kilometrů od Trenčianskych Teplic, kde si Mečiar pořídil luxusní vilu Elektra. Tato koupě vyvolala po roce 1998 velkou aféru, protože kolem jejího financování vznikla řada otazníků. Z Teplic až k premiérově chalupě vede nová vozovka. „Tu silnici dal vyasfaltovat Mečiar, aby měl ke svému sídlu lepší přístup,“ říká místní obyvatelka. „Nám vůbec nevadí, že tady skupuje domy. Když na to má, tak proč by neskupoval,“ dodává.

Když se ve vsi zeptáte na Mečiara, obyvatelé hned ochotně ukazují směr k sídlu expremiéra. Silnice vede strmě do kopce, na němž stojí rozlehlá rekonstruovaná chalupa se zahradou.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Kousek Mečiarlandu

V těsné blízkosti chalupy stojí několik stavení, která vyvolala vlnu zájmu slovenských médií i veřejnosti. Některé domy mají zbořené zdi, jiné hyzdí propadlá střecha, uvnitř je neuvěřitelný nepořádek. Domy jsou neobyvatelné, prakticky na zboření.

Když se v Mečiarově majetkovém přiznání objevilo, že během roku se stal vlastníkem série domů, nedalo to mnoha lidem spát. Při pohledu na polorozpadlé objekty z nepálených cihel je jasné, že tady šlo asi opravdu hlavně o investici do pozemku. Až ruiny zmizí, bude mít expremiér jistotu, že mu tu nikdo nebude rušit báječné ticho a pohodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám