Hlavní obsah

Čech uprchl z belgického vězení, hledá ho Interpol

Právo, Jaroslav Zbožínek
Lyon

Z věznice v belgickém Markplasu poblíž Antverp uprchl v úterý třiačtyřicetiletý Čech Vítězslav Mráček, odsouzený za „krádež s přitěžujícími okolnostmi“. Interpol po něm vyhlásil pátrání a na svých internetových stránkách (www.interpol.int) varoval veřejnost, že jde o nebezpečného pachatele.

Foto: ČTK

Vítězslav Mráček

Článek

Mráček uprchl společně s pěti dalšími vězni, z nichž však čtyři byli krátce poté dopadeni. Na útěku je ještě dvaatřicetiletý Belgičan Dave Annemans odsouzený za pokus o vraždu. Podle agentury Belga překonali trestanci zeď věznice s pomocí žebříku, který vzali na staveništi uvnitř nápravného ústavu, na němž trestanci pracovali.

Jde o druhý případ uprchnutí vězňů v Belgii v posledních dnech. Minulý týden v pátek se zdařil útěk třem trestancům ve věznici v Bruggách, po nichž policie stále pátrá. Je mezi nimi i jeden z nejnebezpečnějších belgických zločinců Ashraf Sekkaki, který má za sebou desítku bankovních loupeží, násilné útoky a únosy. Za mřížemi strávil už deset let s přestávkou v roce 2003, kdy se mu na pět měsíců podařilo z vězení uprchnout.

„Chlapče, přijď domů“

Sekkai je prý psychicky nemocný a velmi brutální. Jeho matka jej v tisku vyzvala k návratu do vězení. „Chlapče, vzdej to a přijď domů,“ řekla listu Het Laatse Nieuws.

Trojice vězňů z Brugg uprchla s pomoci vrtulníku, jehož pilota přinutili k letu dva komplicové trestanců. Stroj přistál na nádvoří věznice, nabral tři vězně a odletěl, přičemž vše se obešlo bez střelby a raněných. Vrtulník byl pak nalezen poblíž města Gent. Tam se zločinci u čerpací stanice zmocnili auta a zmizeli neznámo kam. Podle mluvčího belgického ministerstva spravedlnosti pravděpodobně směřovali k pobřeží.

Policie mezitím zatkla oba komplice, kteří zajistili vrtulník. Před pilotem vystupovali jako turisté, kteří chtějí absolvovat vyhlídkový let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám