Hlavní obsah

Britští poslanci chtějí dialog s umírněnými představiteli Hamásu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Velká Británie by měla mít zájem na navázání dialogu s umírněnými představiteli palestinského islamistického hnutí Hamas. Ve zprávě, která byla dnes zveřejněna, to usoudili britští poslanci.

Foto: Thierry Rog, Reuters

Britský ministr zahraničí David Miliband

Článek

Členové zahraničního výboru britského parlamentu soudí, že absence dialogu s palestinským islamistickým hnutím, které vládne v pásmu Gazy, není ku prospěchu míru na Blízkém východě. "Vidíme jen málo náznaků, které by svědčily o tom, že aktuální politika odmítání dialogu s Hamásem umožní dosáhnout cílů, které si vytyčilo kvarteto," uvedl parlamentní zpravodaj Mike Gapes. Navrhnul proto, aby vláda rychle zkusila možnost navázat dialog s umírněným křídlem Hamásu.

Takzvané kvarteto tvoří Evropská unie, Rusko, Spojené státy a OSN. Británie až dosud dialog s Hamásem podmiňovala tím, že Hamás musí uznat existenci státu Izrael, skončit s násilnostmi a akceptovat úlohu kvarteta, které usiluje o oživení mírového procesu mezi Izraelci a Palestinci.

Kvarteto přijalo v roce 2003 takzvanou cestovní mapu, podle níž by se mělo po etapách dosáhnout trvalého urovnání izraelsko-palestinského konfliktu na základě principu existence dvou států, Izraele a Palestiny.  

Reklama

Související témata:

Související články

Izraelská armáda zabila velitele Hamásu

Izraelští vojáci u Hebronu na západním břehu Jordánu zabili velitele ozbrojeného křídla palestinského hnutí Hamás. Oznámili to ve čtvrtek zástupci Hamásu.

Výběr článků

Načítám