Hlavní obsah

Šešelj dostal v Haagu 15 měsíců vězení za to, že prozradil svědky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag

Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v pátek odsoudil srbského ultranacionalistu Vojislava Šešelje k 15 měsícům vězení za to, že ve své knize zveřejnil identitu trojice chráněných svědků.

Foto: ČTK

Vojisla Šešelj

Článek

Šešelj se tak stal prvním podezřelým z válečných zločinů, který byl tímto tribunálem během procesu odsouzen za pohrdání soudem, poznamenal Reuters. ICTY totiž někdejšímu politikovi odhalení totožnosti svědků výslovně zakázal. Za pohrdání soudem mu hrozilo až sedm let a pokuta 100 000 eur (téměř 2,6 miliónu korun).

První proces se Šešeljem týkající se válečných zločinů, který po dlouhých průtazích začal koncem roku 2007, byl letos 11. února odročen. Senát se totiž rozhodl zbylé svědky nevyslýchat, protože jim nemůže být zajištěna bezpečnost.

Šešelj, někdejší srbský vicepremiér a blízký spolupracovník bývalého jugoslávského a srbského prezidenta Slobodana Miloševiče, se soudu v Haagu dobrovolně vydal v únoru 2003 a nyní je v haagské věznici Scheveningen. Veškerá obvinění však odmítá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám