Hlavní obsah

Brzy vytvoříme umělý mozek, tvrdí vědci

Novinky, Pavel Stöckl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poznatky o fungování mozku přibývají rychlým tempem. Švýcarští vědci jsou dokonce podle listu The Guardian přesvědčeni, že do deseti let vyvinou první umělý mozek. Projekt nazvaný Blue Brain (modrý mozek) založený na přenesení miliard neuronů do počítače má poskytnout jakousi zpětnou vazbu pro lepší porozumění lidské mysli a vnímání reality.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Profesor Henry Markham, který projekt řídí na Ecole Polytechnique Fédérale ve švýcarském Lausanne, nasimuloval v počítači části šedé kůry mozkové (neokortexu), jejíž velikostí se lidé nejvíce odlišují od ostatních živočichů. Postupné zvětšování neokortexu je spojováno s potřebou savců vypořádat se se složitějšími sociálními vazbami nebo rodičovstvím, i přemýšlením na abstraktní úrovni u lidí.

Markhamův tým vytvořil trojrozměrnou simulaci 10 000 mozkových buněk, které napodobují či kopírují fungováni šedé kůry mozkové u krys. Tedy jak jsou buňky spojeny a předávají si signály - podněty, což je stejně důležité jako to, kolik jich je.

„Na propočítání fungování jednoho neuronu stačí přibližně kapacita jednoho laptopu, takže potřebujeme desetisíce laptopů v současné fázi,“ popsal podstatu projektu Markham. Jeho tým ovšem nepoužívá laptopy, ale kapacitu superpočítače IBM Blue Gene.

Přestože je projekt na počátku, už nyní poskytl cenné informace o fungování mozku. Postupně tak chtějí vědci zaplnit mozaiku toho, jak jednotlivé smysly předávají mozku informace, jak se tyto informace zpracovávají a uchovávají. To by mělo otevřít nové cesty k léčení různých poruch a degenerativních onemocnění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám