Hlavní obsah

Bouře v Polsku si vyžádaly sedm obětí, postihly i Slovensko a Německo

– Varšava • Aktualizováno

Na sedm stoupl počet obětí čtvrtečních bouří v Polsku. Počet zraněných vzrostl na 45 a nemusí být ještě konečný, uvedli záchranáři. Podle polské soukromé televizní stanice TVN24 už počet obětí stoupl na osm, ale tuto bilanci zatím úřady nepotvrdily. Nárazové poryvy větru a silný déšť způsobily škody i v sousedních zemích: na Slovensku, v Rakousku a Německu.

Článek

"Dvě osoby zabil padající strom a jeden člověk se utopil v oblasti Vratislavi, v dolním Slezsku na jihozápadě země," řekl AFP Tadeusz Kinzel z regionálního krizového střediska. Muž se utopil poté, co jeho loďku na jezeře převrátil vítr.

Další tři lidé zahynuli v blízkosti Lodže v centrální části země. Je mezi nimi čtyřiadvacetiletá spolujezdkyně z auta, na které spadl strom. Jednoho člověka zabil blesk.Padající strom taky zabil člověka v Rawiczu v oblasti Poznaně.

V Krotoszynu na západě země utrpělo zranění 17 lidí, z toho šest těžká, když je zasáhl proud ze strženého vedení vysokého napětí, který na ně spadlo.

Polští hasiči podle jejich mluvčího Pawla Frontczaka vyjížděli k více než 4000 zásahům. Frontczak upozornil, že počet raněných se může zvyšovat. Jen v Legnici v Dolním Slezsku v městském parku popadaly stromy na pět lidí. Skončili v nemocnici, kam přišlo také více než dalších 30 osob s poraněními. Značná část pacientů byla potlučená, některým lékaři museli amputovat prsty, které si skřípli ve dveřích, když se snažili utéct před nepřízní počasí.  

Polský web Gazeta.pl označil následky čtvrtečních bouří za tragické. Stovky stromů byly vyvráceny z kořenů, vítr odnesl střechy, mnoho cest je zablokovaných a stržené jsou dráty elektrického vedení. Několik oblastí je stále bez proudu. Narušen je provoz i na několika železničních tratích. Vítr v nárazech dosahoval rychlosti 100 km/h. Situaci při odstraňování škod komplikovaly přívalové deště.

Popadané stromy zastavily vlaky z ČR do SR

Na Slovensku byla kvůli popadaným stromům a následné poruše zabezpečovacího zařízení přerušena železniční doprava mezi Bratislavou a Kúty na hlavním tahu mezi hlavními městy Slovenska a České republiky.

Zablokovaná byla i trať mezi Bratislavou a Vídní přes Marchegg. Ve slovenském hlavním městě na uvolnění trati čekají dva rychlíky, a to z Budapešti do Berlína a souprava z Budapešti do Prahy.

Silný vítr nejvíce postihl Malacky na západě Slovenska, kde zpřetrhal elektrické vedení a strhával střechy. Slovenští hasiči ale nemají nahlášené žádná zranění.

V Německu blesky zapálily stromy

Ničivé bouře zasáhly také velké části Německa. V Severním Porýní-Vestfálsku blesky zapálily několik domů, v Cáchách kroupy zničily střechu supermarketu. V Bavorsku vítr strhával střechy, v přístavišti v Pasově hliníková střecha přistála na dvou lodích a šesti autech. Dvě osoby při tom utrpěly lehké zranění.

V Rakousku padaly kroupy velké jako vejce

Několik zraněných si nepřízeň počasí vyžádala i v Rakousku. Bouře řádila zejména v Salcbursku, Horních i Dolních Rakousích i ve Vídni. Tisíce hasičů musely odklízet ze silnic naplaveniny a popadané větve a stromy, pumpovat vodu ze zatopených sklepů nebo stavět provizorní střechy na domech, kde je vítr strhl. Podle rakouského rozhlasu a televize blesky v alpské zemi uhodily celkem 12 000krát.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám