Hlavní obsah

Brusel dal zelenou záchraně gdaňské loděnice

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská komise ve středu podpořila restrukturalizační plán pro skomírající loděnice v polském Gdaňsku. Plán počítá s výrazným omezením kapacity doků.

Foto: Profimedia.cz

Gdaňské loděnice

Článek

Polská vláda tak dostala povolení investovat do přestavby a na záchranu loděnic 251 miliónů eur (asi 6,5 miliardy korun). Evropská komise uvedla, že restrukturalizační plán počítá také s financováním ze soukromých zdrojů.

Komise posuzovala státní dotace do loděnic, kde se v 80. letech zrodilo hnutí Solidarita, od vstupu Polska do Evropské unie v roce 2004. Většina ze schválené částky už byla uvolněna, Varšava do loděnic pumpovala peníze od roku 2002.

Brusel uvedl, že vládní podpora loděnice zvýhodňovala před konkurencí, přesvědčil ji nicméně plán na omezení výrobní kapacity doků, který předložil majitel - firma ISD Polska, jež patří do skupiny ukrajinské společnosti Donbas.

Pravidla EU většinou nedovolují státní dotace soukromých společností. Výjimky se udělují třeba v případě podniků, které zajišťují zaměstnanost v chudých regionech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám