Hlavní obsah

Rumunský starosta přišel na módní přehlídku v nacistické uniformě

Právo, nek

Hlasitou kritiku strhl na sebe starosta rumunského přístavního města Konstanta Radu Mazare za to, že na módní přehlídku v nedalekém letovisku Mamaia přišel i se svým patnáctiletým synem v nacistické uniformě. Mazare, člen vládní socialistické strany PSD, vysvětlil svůj kostým tím, že se mu velmi líbil hollywoodský film Valkýra, který pojednává o neúspěšném atentátu na Adolfa Hitlera v roce 1944.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Starosta se prý chtěl ukázat v uniformě „důstojníka, který svou zemi chtěl osvobodit od zvráceného diktátora“, řekl starosta v narážce na příslušníka wehrmachtu Clause Schenka Graf von Stauffenberga, který atentát na vůdce „třetí říše“ provedl.

Mazare se nakonec za svůj čin omluvil s tím, že se nechtěl nikoho dotknout. Na svou obhajobu také zdůraznil, že nešlo o stejnokroj nechvalně proslulých SS, nýbrž o uniformu pravidelné německé armády (Wehrmacht), a že se snažil zakrýt všechny hákové kříže.

Starostu ostře kritizovalo jeruzalémské Centrum Simona Wiesenthala, které usiluje o dopadení nacistických zločinců. „Dnes je už dostatečně známo, že wehrmacht hrál aktivní roli při masovém vyvražďování evropských Židů a dalších nevinných obětí,“ zdůraznil šéf centra Efraim Zuroff a vyzval starostu k rezignaci. Mazare podle něj vyjádřil podporu a nostalgii nad armádou, která se podílela na nejhorších válečných zločinech a aktech genocidy.

Mazare je podle agentury DPA považován za jistý druh „playboye“, který se rád ukazuje při sportovních příležitostech, večírcích a dalších mondénních příležitostech. Jednou se na veřejnosti objevil oblečený například jako nesmrtelný britský agent Jejího Veličenstva James Bond,

Rumunské centrum pro boj s antisemitismem mezitím podalo na Mazareho trestní oznámení. V Rumunsku je užívání nacistických či fašistických symbolů trestné a hrozí za ně až pětileté vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám