Hlavní obsah

Německé vesnici, jejíž kus zmizel pod zemí, hrozí další sesuvy

Právo, DPA, vpl
Nachterstedt

Více než tři dny po masivním sesuvu půdy v Nachterstedtu v německé spolkové zemi Sasko-Anhaltsko nebezpečí nepolevilo. Geofyzici objevili v oblasti nové trhliny na zemském povrchu.

Foto: Reuters

Snímek zachycuje kráter, který sesuv způsobil.

Článek

"Nemůžeme vyloučit další sesuvy půdy,“ varovala Christiane Brümmannová z Geologického zemského úřadu Saska-Anhaltska.

Pátrání po třech nezvěstných – Ilce K. (48), jejím muži Peteru (51) a sousedu Thomasovi N. (51) – záchranné týmy v pondělí večer zastavily. "Ani nasazení letadel s čidly na lidské teplo nepřineslo konkrétní výsledky,“ potvrdil policejní mluvčí Joachim Schneider.

Pátrací týmy nemohly nasadit speciální roboty pro práci pod vodou, které chtěl poslat do akce průzkumný motorizovaný prapor bundeswehru z Havelbergu – v podmáčené a nestabilní půdě by byly příliš těžké a celá operace by byla příliš riskantní.

Foto: TJ, Právo

Premiér Saska-Anhaltska Wolfgang Böhmer (CDU) se nechtěl k příčinám tragédie vyjádřit. "Nemohu potvrdit, že neštěstí zavinila vodou nasáklá půda, která se uvolnila v místech bývalých podzemních štol. Na to je v každém případě ještě příliš brzy. Jediné, co můžeme zatím vyloučit, je to, že by jedinou příčinou byl vydatný déšť,“ řekl televizi MDR.

Těžilo se zde od roku 1828
Areál o rozměrech 350x120 metrů se dvěma domy a vyhlídkovou terasou se zřítil do zaplavovaného dolu a odtud do umělého jezera. Do pohybu se daly dva milióny kubíků půdy, bahna a písku. Hladina jezera 81 metrů a 97 centimetrů se zvedla o 60 centimetrů. Od roku 1828 se v oblasti těžilo hnědé uhlí – nejprve pod zemí, pak na povrchu. Ve třicátých letech byla původní vesnice Nachterstedt přesídlena na dnešní místo. Podzemní štoly nejsou zaneseny do map.
Zdroj: Süddeutsche Zeitung

Reklama

Související témata:

Související články

Země pohltila 350 metrů německé vesnice

Přibližně 350metrový úsek vesnice Nachterstedt asi 50 kilometrů jihozápadně od německého Magdeburku se dvěma domy a vyhlídkovou terasou se v noci na neděli při...

Výběr článků

Načítám