Hlavní obsah

Gang obchodníků s lidskými vajíčky zadržela rumunská policie

Bukurešť

Rumunská policie zadržela dva izraelské občany a jednu Rumunku kvůli podezření z ilegálního obchodu s lidskými vajíčky na bukurešťské klinice Sabyc. Do obchodu bylo podle prokurátora zapojeno nejméně 22 lidí.

Článek

"Skupina si vytipovávala v zahraničí páry, které mají potíže s početím, a odebírala vajíčka rumunským ženám ve věku od 18 do 30 let," uvádí tisková zpráva rumunského Úřadu pro boj s organizovaným zločinem (DIICOT), která upřesňuje, že gang prodával vajíčka za 270 až 335 dolarů (až 7000 Kč).

Zadržený gynekolog a šéf kliniky Harry Mironescu, jeho syn Yair Miron a jejich zaměstnankyně Cecilia Borzea jsou zatím v cele předběžného zadržení a bylo proti nim zájeno trestní stíhání. Rumunka dosvědčila, že sama prodala svá vajíčka.

"Nevěděla  jsem, že je to nezákonné, nic jsem netušila. Potřebovala jsem peníze, byla jsem bez práce. Udělala jsem to jen jednou a dostala jsem 180 eur (asi 4600 Kč)," řekla zadržená.

Na klinice bylo od roku 1999 provedeno na 1200 umělých oplodnění. Jednalo se především o páry z Izraele, Itálie a Velké Británie. Viceprezident rumunské lékařské komory Vladimir Belis prohlásil, že všechny tyto procedury byly ilegální.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám