Hlavní obsah

Klienty Tomi Tour zavřela delegátka v autobuse bez klimatizace, lidé kolabovali

• Aktualizováno
Novinky, coe, aš

Podmínky v autobuse, kterým jeli klienti zkrachovalé kanceláře Tomi Tour, připomínaly teroristický únos, popsal Novinkám jeden z turistů. Delegátka kanceláře se spojila s tureckým podnikatelem proti klientům a blokovala jim odjezd. Lidé byli zavřeni v autobuse bez klimatizace, jedna 16letá dívka tam zkolabovala.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Pobočka cestovní kanceláře Tomi Tour ve Zlatnické ulici v Praze

Článek

Klienti zkrachovalé cestovní kaceláře jeli v autobuse ze střediska Side, vzdáleného asi 60km od letiště. Za tuto vzdálenost žádala delegátka poplatek 30 euro. Když klienti zjistili, že levněji vyjde i taxi, delegátka a turecký "boss" je zavřeli v autobuse a vypnuli klimatizaci.

"Vyhrožovali nám násilím, jedna 16letá dívka zkolabovala, děti zvracely," popsal situaci Jiří Procházka, který přiletěl do Prahy v sobotu brzy ráno. V Turecku podle něj navíc delegátka nechala jednu rodinu vysadit, protože neměla na zaplacení, a ponechala ji svému osudu.

„Jsme ve spojení s tureckými orgány, lidé, kteří vědí něco o tom, že byla v Turecku zanechána jedna rodina, nechť se obrátí na policii ČR,“ vyzval Milan Řepka z ministerstva zahraničí. 

Výpověď klienta Tomi Tour
Dnes jsem s rodinou přiletěl z Turecka a mohu potvrdit nehoráznost a hulvátství, které jsme zažili. Máme 2 děti, 10 a 4 roky. V Turecku nás naložili do autobusu na letiště a po několika kilometrech (cca 15 - 20) náš autobus z nařízení turecké CK zajišťující transfery odstavili, jako mnoho dalších s tím, že nám delegátka oznámila, že každý, kdo chce odletět, zaplatí 30 EURO na osobu, včetně malých dětí.Samozřejmě jsme u sebe neměli 120 EURO, a když jsem se zeptal, kde je máme na zavřené benzínové pumpě v pustině vzít, odpověděla, že jí to je jedno, že si je máme třeba někde půjčit. Odmítla jménem jakéhosi tureckého bosse dojet i k bankomatu, abychom si peníze vybrali, popřípadě dojet na letiště, kde jí peníze oproti potvrzení vydáme. Přesvědčili jsme tureckého řidiče, aby jel alespoň k bankomatu, načež nám byl na cestě zablokován autobus osobním autem a po vpádu tohoto bosse do autobusu odebrány klíče řidiči. Delegátka stála na straně těchto Turků a byla i v autě, které nám autobus zablokovalo. Stále jen opakovala, že jí naše situace nezajímá. Takto jsme strávili cca 2 hodiny v autobuse s vypnutou klimatizací kvůli odebraným klíčům, za pláče dětí, vzájemného křiku a výhružkám fyzického násilí ze strany onoho "tureckého bosse".  Vyvrcholením byl kolaps 16-ti leté dívky v autobuse, kterou jsme s řidičem a ostatními cestujícími křísili poté, co se bezvládně zhroutila mezi sedadla. Ani nepočítám zvracení dětí po hysterickém pláči. Ani toto nepohnulo nikým.A když jsem křičel na delegátku ať alespoň zavolá záchranou službu, že v autobuse leží bezvládně dívka, jen mi stroze odpověděla, že kdybychom zaplatili, nemuselo se tohle stát, a ať zaplatíme a můžeme jet. Samozřejmě nikomu nezavolala. Tento okamžik byl "díky bohu" poslední kapkou pro tureckého řidiče autobusu, který vytrhl klíče z ruky svému zaměstnavateli, vystrčil ho z autobusu a zavřel dveře, aby se k nám nedostal. Zakřičel přes okénko něco ve smyslu, že on je řidič tohoto autobusu a jeho prací je nás odvézt na letiště a to udělá, i kdyby měl přijít o práci. Objel zátaras z osobního auta a i přes další pokusy nás zastavit nezastavil a dovezl až na letiště. Naštěstí se nám slečnu podařilo vzkřísit a ta bez úhony posléze přečkala. Na letišti na nás sice čekali opět zástupci turecké CK a jiná delegátka s tím, že oněch 30 EURO na osobu musíme zaplatit, jinak nás neodbaví, ale nechali nás, snad díky přivolané policii, vybrat peníze z bankomatu a oproti potvrzení peníze vybrali. Poté již na letišti při odbavení vše proběhlo v pořádku, tak jak mělo. Na zážitek z tohoto transferu však asi nikdo z nás nezapomene. Všichni z autobusu jsme se shodli, že po ukázce přívětivosti a ochoty tureckých kolegů z CK se do Turecka již nikdy nevrátíme.Jiří Procházka

CK Tomi Tour v pátek oznámila, že všichni klienti, kteří právě využívají jejích služeb v zahraničí, odtamtud budou převezeni domů letadly ČSA. Uhrazené finanční prostředky jim má vrátit pojišťovna Union se sídlem v Bratislavě.

Lidé kvůli krachu Tomi Tour nikam neodcestovali. Zdroj: TV Prima

Lidé kvůli krachu Tomi Tour nikam neodcestovali. Zdroj: TV Prima

"České aerolinie připravují ve spolupráci s Union pojišťovnou repatriaci těch cestujících, které ČSA do uvedených destinací přepravily. Repatriace bude probíhat od dnešního dne (od pátku - pozn. red.) až do příštího čtvrtka. Pro turisty, kterým v uvedených dnech končí turnus jejich dovolené, vyšlou České aerolinie prázdná letadla a dovezou je zpět do České republiky," napsala ve zprávě mluvčí ČSA Hana Hejsková. [celá zpráva]

Anketa

Domníváte se, že cestovní kancelář Tomi Tour měla oznámit své finanční problémy dříve?
Rozhodně ano
92 %
Nebylo by to strategické
5,4 %
Nevím, cestuji sám
2,6 %
Celkem hlasovalo 25936 čtenářů.

Tomi Tour

Společnost Tomi Tour vlastní ze dvou třetin sedmačtyřicetiletý podnikatel Lubomír Popelář, třetinu vlastní berlínská TOMI TOUR, Gmb. Patří mezi deset největších tuzemských cestovních kanceláří. Loni jejích služeb využilo asi 50 000 lidí.

Reklamní tváří cestovní kanceláře byl známý podnikatel v cestovním ruchu a bývalý senátor Václav Fischer, který je podle dostupných informací i marketingovým ředitelem společnosti.

Společnost byla v srpnu 2001 zapsána do obchodního rejstříku jako INSPIRITUAL, s. r. o.; v roce 2003 krátce fungovala jako Cestovní agentura TOMI, s. r. o., v listopadu téhož roku se přejmenovala na TOMI TOUR, s. r. o. Základní kapitál činí 210 000 korun. Od listopadu 2008 sídlí v Praze, do té doby měla sídlo v Brně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám