Hlavní obsah

V Rakousku kvůli kroupám vyjely na silnice sněžné pluhy

– Vídeň

Uprostřed léta vyjely v rakouském Tyrolsku na silnice sněžné pluhy. Sever a východ této alpské spolkové země zasáhly ve čtvrtek večer prudké bouřky a krupobití. Kroupy o velikosti švestek na některých silnicích vytvořily půlmetrovou vrstvu, s jejímž odklízením musela pomoci technika jinak určená pro zimní období.

Foto: Novinky

Rakousko potrápilo silné krupobití. Ilustrační foto

Článek

Kroupy poničily podle agentury APA řadu aut a měly na svědomí i několik dopravních nehod. Vydatný déšť vedle toho vytopil množství sklepů a podmáčel svahy, které zavalily některé silnice. Například zemská silnice L273 u východotyrolského Villgratentalu byla dnes dopoledne průjezdná jen jedním proudem.

Na italské straně Tyrol v St. Leonhardu se v noci na dnešek sesula část svahu na obcí, kvůli čemuž úřady preventivně evakuovaly 42 osob z jejich domovů. Ještě v noci se ale mohly vrátit zpět poté, co hasiči svah zajistili. Z postelí muselo v noci i 20 obyvatel vesničky Pustertal ve východním Tyrolsku, kde se potok proměnil v dravou řeku a ohrožoval všechny tři domy v obci.

Rakousko se podobně jako Česko v posledních dnech potýká s druhou vlnou prudkých srážek, které na konci června vyvolaly v celé střední Evropě lokální záplavy. V Česku připravily o život 14 lidí a napáchaly mnohamiliardové škody, u jižních sousedů mají na svědomí jednu oběť, jejíž identita byla potvrzena dnes. Tělo osmdesátiletého muže bylo vytaženo v neděli z Dunaje v Tullnu u Vídně. Důchodce strhl 3. července proud rozvodněného potoka.

Reklama

Výběr článků

Načítám