Hlavní obsah

Bývalí albánští povstalci zaútočili v Kosovu na vládní budovu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Priština

Několik desítek albánských protisrbských povstalců v Kosovu ve čtvrtek hodilo několik ručních granátů a zápalných lahví na vládní budovu v metropoli Prištině. Při incidentu nebyl nikdo zraněn. S odvoláním na policejní zdroje o tom informovala agentura AP.

Foto: Keith Bedford , Reuters

Bojovníci UÇK bojovali za nezávislost Kosova (Ilustrační foto)

Článek

Na místě protestní akce byly objeveny dva nevybuchlé granáty. Podle policejního mluvčího Besima Hotiho byly na pomoc přizváni pyrotechnici mírových sborů NATO, kteří je úspěšně zneškodnili. Bývalí povstalci, kteří bojovali za odtržení Kosova od Srbska, se protestní akcí u budovy vlády domáhali více práv a výhod pro "válečné veterány". Nikdo z demonstrantů nebyl zatčen.

Od loňského jednostranného vyhlášení nezávislosti Kosova na Srbsku je to poprvé, co bývalí rebelové zaútočili na správní úřady. Sám předseda vlády Hashim Thaçi je bývalý povstalecký vůdce. Thaçiho úřad označil útok za "zbabělý čin" a prohlásil, že útočníci budou pohnáni k odpovědnosti.

Povstalecká Kosovská osvobozenecká armáda (UÇK) byla rozpuštěna a nahrazena novými Kosovskými bezpečnostními silami (KSF), které jsou zárodkem armády země. V červnu bylo povoleno vstoupit do jejich řad jen části bývalých bojovníků.

Při jiném incidentu desítky Srbů zablokovaly na severu Kosova hlavní silnici vedoucí do Srbska. Svou akcí protestovaly proti zpřísnění hraničních kontrol, k němuž sáhla policie EU a celní úřady. Protestující použili k blokádě silničního tahu nákladní i osobní automobily a znemožnili pracovníkům EU dostat se na kontrolní stanoviště na hranicích se Srbskem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám