Hlavní obsah

Demonstranti házeli na policisty v Beflastu molotovovy koktejly

Novinky, BBC,
Belfast

Tradiční pochod unionistických oranžistů v severním Irsku i druhý den provázely násilnosti. V úterý večer skupiny republikánských demonstrantů házely na policisty u Bromptonského parku ve čtvrti Ardoyne molotovovy koktejly a nádoby s barvou.

Článek

Nepokoje propukly ve 22:30 a policie, která použila i obušky a vodní dělo, dostala situaci pod kontrolu až kolem půl druhé ráno.

Představitelka strany irských republikánů Sinn Fein Margaret McLenaghnan z nepokojů obvinila radikály napojené na Pravou Ira. „Mladí byli navádění dospělými,“ o nichž přiznala, že patří k republikánům. Podle ní se dospělí nepokoušeli situaci uklidnit, i když by se mohlo stát, že některé z dětí bude zabito.“

Pravá IRA to odmítla.

Nepokoje v Belfastu trvají už druhý den. V pondělí jeden z demonstrantů dokonce vystřelil na policisty. Kameny a dalšími předměty bylo zraněno 21 zasahujících policistů.

Tradiční pochody oranžistů bývají často provázeny nepokoji. Oranžisté pochodují městem na paměť vítězství v bitvě u řeky Boyne, kde v roce 1690 zvítězil protestantský král Vilém III. Oranžský nad katolickým králem Jakubem II.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám