Hlavní obsah

Rouček z ČSSD se stal místopředsedou Evropského parlamentu

• Aktualizováno

Sociálnědemokratický europoslanec Libor Rouček (ČSSD) bude jedním ze 14 místopředsedů Evropského parlamentu. Ve Štrasburku jej v úterý zvolili zákonodárci. Rouček bude v novém EP vůbec nejvýše postaveným Čechem, přestože jeho funkce bude spíše ceremoniální.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Libor Rouček (ČSSD) byl zvolen místopředsedou Evropského parlamentu.

Článek

Jeho volba však nebyla vůbec jednoduchá, stejně jako volba dalších místopředsedů. Nutnou nadpoloviční většinu získali v prvním kole jen tři kandidáti, ve druhém nikdo a ve třetím kole bylo zvoleno 11 nominovaných s nejlepším výsledkem. Roučkovi šance byly v tu chvíli velké, protože kandidovalo pouze 12 zákonodárců a nedostalo se pouze na polského poslance Michala Kaminského.

Žádnou další významnou funkci, která by byla spojena s většími pravomocemi, však čeští poslanci v dohledné době nejspíš neobsadí. Na vině je částečně i odchod ODS z nejsilnější lidovecké parlamentní frakce do frakce nové, která sdružuje konzervativní strany, ale je až čtvrtým největším politickým uskupením v EP, přičemž její vliv na chod parlamentu je zatím malý.

Někteří čeští europoslanci sice nadále usilují o post předsedy některého z parlamentních výborů, ale jejich šance na úspěch nejsou vysoké. Pokud by ovšem ODS zůstala u lidovců, Češi by jeden z postů v čele některého z výborů podle informací ČTK nejspíš získali. Nejpravděpodobnější se tak nyní jeví varianta, že někomu z českých europoslanců možná připadne místopředsednická funkce ve výboru, ale celkově Česko ve vedení parlamentu oslabí.

Rouček působí jako europoslanec již od roku 2004, tedy od prvních voleb do EP v Česku. V předchozím volebním období byl 1. místopředsedou poměrně vlivného zahraničního výboru. Rouček bude teprve druhým Čechem v této funkci, kterou dříve zastával jen Miroslav Ouzký (ODS).

Reklama

Výběr článků

Načítám