Hlavní obsah

Oslavám pádu Bastily předcházely nepokoje na předměstích Paříže

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Tradiční vojenskou přehlídkou na pařížském bulváru Champs-Élysées oslavila Francie v úterý svůj státní svátek - 220. výročí pádu Bastily. Ceremonie měla letos zvláštní ráz, když v čele průvodu vyrazila čestná jednotka se 400 příslušníky indické armády.

Foto: Reuters

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy během tradiční vojenské přehlídky na pařížském bulváru Champs-Élysées.

Článek

Mezi hosty francouzského prezidneta Nicolase Sarkozyho na tribuně na náměstí Concorde stál také indický premiér Manmóhan Singh. Pařížská média dávají tuto indickou přítomnost na oslavách do souvislosti se snahou Francie prodat Indii svá bojová letadla typu Rafale. Jejich výrobce, koncern Dassault Aviation, byl v dubnu ze soutěže o zakázku za dvanáct miliard dolarů (223,2 mld. Kč) dokonce na přechodnou dobu vyloučen.

Foto: Reuters

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy během tradiční vojenské přehlídky na pařížském bulváru Champs-Élysées.

Mezi zvláštními hosty byl také Sarkozyho německý protějšek Horst Köhler, který svou přítomností chtěl vyzvednout 20. výročí vzniku společné francouzsko-německé brigády čítající pět tisíc vojáků. Také část této jednotky pochodovala po Champs-Élysées.

Na závěr přehlídky se před čestnou tribunu sneslo několik parašutistů, včetně jedné ženy, z nichž čtyři táhli vlajky Indie, Německa, Francie a Evropské unie.

Odpoledne oslavy pokračovaly obvyklou zahradní slavností v prezidentském sídle, Elysejském paláci, kam Sarkozy pozval na pět tisíc hostů. Je to o dva tisíce méně než loni, čímž prezident potvrdil své odhodlání šetřit státní rozpočet.

Na předměstích opět hořela auta

Na večer se chystal ohňostroj u Eiffelovy věže a pod ní koncert ve Francii stále populárního rockera Johnyho Hallydaye, na němž se očekávalo až 800 tisíc diváků.

Také letos předcházely oslavám státního svátku nepokoje na problémových předměstích, kde výtržníci v noci na úterý zapálili 317 aut. Policie zatkla 240 lidí. Třináct příslušníků pořádkových sil utrpělo lehká zranění, většinou poruchy sluchu. Způsobily je ohlušující rány petard, které mladí aktéři výtržnosti při střetech s policisty zpravidla odpalují.

Francouzský státní svátek 14. červenec je dnem, kdy v roce 1789 na 900 demonstrantů vtrhlo do státní věznice Bastily a zmocnili se tohoto nenáviděného symbolu královského despotismu. Dobytím Bastily začala Francouzská revoluce, která vedla k pádu monarchie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám