Hlavní obsah

Lichtenštejnsko po 16 letech uzná Českou republiku

– Praha/Vaduz

Lichtenštejnsko jako poslední stát světa po 16 letech uzná Českou republiku jako samostatný stát. ČR naváže s Lichtenštejnským knížectvím standardní diplomatické vztahy. V pondělí o tom informovali premiér Jan Fischer a ministr zahraničí Jan Kohout. Podle předsedy vlády se na zahájení diplomatických styků nevážou žádné další podmínky, a to ani majetkové.

Článek

Českou republikou a Lichtejnštejnské knížectví dosud rozděloval spor, na jehož pozadí je konfiskace majetku rodu Lichtenštejnů, zejména na Moravě, na základě Benešových dekretů po druhé světové válce. Lichtenštejnsko považuje postup tehdejšího Československa za neoprávněný, protože dekrety se měly týkat Němců, nikoli lichtenštejnských občanů.

"Bude podepsáno společné prohlášení o navázání diplomatických styků, které bude doprovázené memorandem," vysvětlil Kohout. V memorandu bude obsažen vznik společné komise historiků, která bude zkoumat sporné otázky.

Lichtenštejnsko tímto krokem jako poslední stát na světě uznalo Českou republiku, což od jejího vzniku v roce 1993 odmítalo.

Podle tiskové služby lichtejnštejnské vlády spojuje oba státy společné evropské dědictví a staletí přetrvávající dějiny lichtenštejnského rodu. "Lichtenštejnsko a Česká republika dospěly k názoru, že se mohou vztahy obou států na základě tohoto společného dědictví a společných hodnot vyvíjet a při tom být překonány i rozdílné pozice, které existovaly v průběhu proměnlivých dějin," stojí v lichtejnštejnském tiskovém prohlášení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám