Hlavní obsah

Itálie se po letech vrací k jaderné energii

– Řím
Právo, DPA, Jaroslav Zbožínek

Itálie se definitivně vrací k využívání jaderné energie při výrobě elektřiny. Její senát schválil příslušný zákon, na jehož základě bude možné stavět na Apeninském poloostrově nové atomové reaktory.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Italové se k jádru vracejí po více než dvaceti letech. V roce 1987 je v referendu odmítli v reakci na černobylskou katastrofu z dubna 1986. Čtyři pětiny voličů tehdy řeklo atomu NE, načež vláda nechala odstavit tři funkční jaderné elektrárny a čtvrtou, která byla ve výstavbě, nedokončila.

Záměr využívat znova energii z atomových elektráren vyhlásila Itálie po loňských parlamentních volbách, v nichž zvítězili konzervativci Silvia Berlusconiho. Ministr hospodářství Claudio Scajola tehdy oznámil, že do konce volebního období v roce 2013 by měly začít práce na výstavbě několika bloků nové generace, které by pomohly snížit enormní závislost země na dovozu energie, zejména z Ruska a Alžírska.

Nyní má vláda půl roku na to, aby vydala pokyny, co se týče výběru lokalit a typu reaktorů. Za možná místa vybudování elektráren označují média benátský region a Sicílii.

Už v únoru uzavřela Itálie dohodu o pomoci při výstavbě reaktorů s Francií, která v jaderných elektrárnách vyrábí čtyři pětiny energie. Dohoda předpokládá, že státní energetické koncerny obou zemí, francouzský EdF a italský ENEL, začnou úzce spolupracovat s cílem vybudovat v Itálii čtyři moderní jaderné elektrárny. „Francie disponuje vyspělou technologií i know-how a pomůže Itálii provádět vlastní jadernou energetickou politiku,“ prohlásil italský ministr zahraničí Franco Frattini.

Podíl by měl dosáhnout 25 procent

Podíl jádra na výrobě elektřiny by měl v Itálii dosáhnout 25 procent. Debata o návratu k atomu zesílila v Itálii v posledních letech poté, co se země opakovaně potýkala s velkými výpadky v zásobování energií. Krizové situace vznikají zejména v letních měsících, kdy lidé masově spouštějí klimatizaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám