Hlavní obsah

Dozorce z koncentráku Demjanjuka v Německu obvinili ze smrti 28 tisíc Židů

Mnichov
Aktualizováno

Údajného dozorce z nacistického koncentračního tábora Johna Demjanjuka v pondělí prokuratura v německém Mnichově obvinila z podílu na zavraždění 27 900 lidí. Devětaosmdesátiletý Demjanjuk je podezřelý, že od března do konce září 1943 v nacistickém vyhlazovacím táboře Sobibor na polském území posílal Židy do plynových komor.

Článek

"Podle lékařských osvědčení je obžalovaný schopen před soud předstoupit. Lékaři však doporučují omezit slyšení na dvakrát 90 minut denně," uvedla v oznámení prokuratura. "Nyní přísluší soudu v Mnichově, aby rozhodl o pokračování procesu," dodala.

Demjanjuk, který žil od 50. let ve Spojených státech, byl 11. května vydán do Německa. Svému vydání se snažil zabránit a v Americe se jeho advokáti obraceli na různé soudy. Poukazovali na Demjanjukův špatný zdravotní stav.

Od té doby je vězněn v Mnichově. Zatím není jasné, kdy by měl proces začít. Za spoluvinu na vraždě hrozí v Německu trest nejvýše 15 let.

Židé doufají ve spravedlnost

Demjanjukovo obvinění uvítal šéf Střediska Simona Wiesenthala (SWC) v Jeruzalémě Efraim Zuroff.

"Jde zjevně o významný krok vpřed," řekl Zuroff agentuře AP. "Doufáme, že bude učiněno spravedlnosti zadost a že bude vynesen odpovídající rozsudek," uvedl.

Demjanjuk, který pochází z Ukrajiny, byl na seznamu nejhledanějších nacistických zločinců na druhém místě. Podle hlavního vyšetřovatele německého centrálního úřadu pro objasňování nacistických zločinů je dost důkazů o tom, že jako dozorce s přezdívkou Ivan Hrozný od roku 1943 osobně vodil v Sobiboru Židy do plynových komor.

Demjanjuk všechna obvinění popírá. Tvrdí, že sám byl v roce 1942 jako voják Rudé armády Němci zajat. Po druhé světové válce pak odešel do USA. Za podíl na masovém vyvražďování Židů byl Demjanjuk už v roce 1988 v Jeruzalémě odsouzen k smrti, trest byl ale později zrušen. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám