Hlavní obsah

Island chce o členství v EU požádat na konci července

Islandská vláda podá žádost o vstup do Evropské unie 27. července při schůzce ministrů zahraničí sedmadvacítky. Podle agentury DPA to v sobotu před islandským parlamentem (Althing) oznámila předsedkyně vlády Jóhanna Sigurdardóttirová.

Článek

Islandská premiérka zároveň vyzvala 63 zákonodárců, aby dali žádosti rychle zelenou. Sociálnědemokratická politička vidí v členství své země v EU jedinou možnost, jak dlouhodobě stabilizovat islandské hospodářství, které tvrdě postihla světová finanční krize. Rozhodující hlasování je naplánováno na pondělí.

Vedle členů sociální demokracie chce pro zahájení přístupových rozhovorů hlasovat i řada poslanců opozičních stran. Nejednoznačná byla zatím pozice koaliční strany zelených, jejíž vedoucí představitelé požadovali konání všelidového referenda. Během debaty v parlamentu byl však tento návrh stažen. Předpokládá se proto, že Sigurdardóttirová získá pro návrh většinu.

Přijetí Islandu do unie by se podle některých bruselských kruhů a švédského předsednictví EU mohlo uskutečnit v letech 2010 až 2012.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám