Hlavní obsah

Obama věnoval papeži štólu českého misionáře

Vatikán

Americký prezident Barack Obama se v pátek při prvním setkání s papežem Benediktem XVI. nevyhnul konfliktním otázkám, jako jsou potraty nebo výzkum kmenových buněk, proti nimž se Vatikán ostře staví. Šéf Bílého domu přijel do Vatikánu ze summitu G8 v italské Aquile, o jehož výsledcích papeže také informoval.

Foto: Reuters

Papež Benedikt XVI. vítá amerického prezidenta Baracka Obamu.

Článek

Americký prezident řekl "zcela jasně, že udělá, co je v jeho silách, aby se počet potratů ve Spojených státech snížil", řekl tiskový mluvčí Vatikánu Federico Lombardi po soukromém setkání papeže s Obamou, které trvalo zhruba 40 minut.

"Jednání byla skutečně srdečná. Prezident Obama má opravdové charisma a je velmi laskavý," řekl Lombardi a zdůraznil, že papež byl se setkáním "mimořádně spokojen". Schůzka je "dobrým začátkem" pro pokračování vztahů, dodal Lombardi a dodal: "Obama byl pozorný posluchač a zajímalo ho morální znepokojení katolické církve."

Foto: Reuters

Obama míří na setkání s papežem.

Americký prezident při loučení s papežem řekl, že doufá, že mezi oběma státy se budou budovat pevné vztahy.

Obama a papež si vyměnili dary

Benedikt XVI. daroval svému hostu v kůži vázaný exemplář své poslední encykliky Caritas in Veritae, která byla zveřejněna v úterý, a také dokument Dignitas Humanae, který Vatikán vydal loni v prosinci. Dokument zdůrazňuje, že lidská bytost počíná už od embrya, a odsuzuje všechny nové lékařské nebo vědecké metody, které se ho nějakým způsobem dotýkají. Výzkum kmenových buněk odsuzuje jako ničení embryí.

Obama věnoval papežovi liturgickou štólu, kterou byly přikryty ostatky svatého Jana Nepomuka Neumanna, katolického misionáře, který se narodil v Čechách (1811), ale potom odjel do Severní Ameriky a stal se prvním svatým z řad amerických biskupů.

 V mezinárodních tématech panuje shoda

V mezinárodních tématech se papež a Obama většinou shodují, ať už jde o situaci na Blízkém východě, pomoc rozvojovým zemím nebo potravinovou bezpečnost. Oba se vyslovili pro řešení konfliktu na Blízkém východě vytvořením dvou států, izraelského a palestinského.

Obama informoval papeže o výsledku summitu osmi nejvyspělejších zemí G8, který v pátek skončil v Aquile. Obama summit zhodnotil jako "velmi produktivní, zejména dnes". G8 se v Aquile zavázala poskytnout 20 miliard dolarů (370 miliard Kč) na pomoc zemědělcům v chudých zemích, aby podpořili produkci v těchto státech v rámci úsilí Západu v boji proti hladu.

Po soukromém jednání byla papežovi představena i manželka amerického prezidenta a jeho dvě dcery. Ty si mezitím měly možnost prohlédnout i s matkou Sixtinskou kapli a svatopetrskou baziliku.

Reklama

Výběr článků

Načítám