Hlavní obsah

Lídři G8 slíbili 20 miliard dolarů zemědělcům v chudých zemích

Novinky, rei
Aquila
Aktualizováno

Představitelé zemí skupiny G8 v poslední den summitu organizace v italské Aquile přislíbili 20 miliard dolarů na podporu zemědělství v chudých státech. Oznámily to v pátek světové agentury.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Americký prezident Barack Obama (vpravo) s libyjským vůdcem Muammarem Kaddáfím

Článek

Zatímco ve čtvrtek se konference zabývala globálním oteplováním a emisemi škodlivin, v pátek byla na programu potravinová krize v zemích třetího světa. Slíbených dvacet miliard pro zemědělství chudých zemí zejména v podobě vyšších investic přesáhlo očekávání. Původně se odhadovalo, že bude přislíbeno nanejvýš patnáct miliard.

Spojené státy podle BBC poskytnou na 3,5 miliardy.

Stále váznou minulé závazky

Pozorovatele však nové přísliby nechávají chladnými. Upozornili, že státy G8 ještě nesplnily své sliby vůči chudým zemím ze summitu ve skotském Gleneagles v roce 2005. Mezi největšími opozdilci je Itálie, která hostí současný summit. Italský premiér Silvio Berlusconi to omlouval ekonomickou krizí.

Reklama

Související články

Francie chce rozšíření skupiny G8

Francouzská ministryně zahraničí Christine Lagardová vyzvala před nadcházejícím summitem G8 v italské Aquile k rozšíření skupiny nejvyspělejších zemí...

Ve městě trosek Aquile začíná summit G8

Po třech měsících od ničivého zemětřesení, které si vyžádalo začátkem dubna skoro 300 obětí, se ve středu na italskou Aquilu upře opět pozornost celého světa....

Výběr článků

Načítám