Hlavní obsah

Po smrti českého důchodce budou na Dunajci působit záchranáři

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Na řece Dunajec na slovensko-polské hranici začne od příštího týdne působit záchranná služba. Její zřízení urychlila tragická smrt českého důchodce, který koncem června utonul při splavování Dunajce na voru. Jak napsal deník Nový čas záchranáři budou připraveni zasáhnout sedm dní v týdnu 24 hodin denně.

Článek

"Něco takového tu už dlouho chybělo. Šlo o zdlouhavý proces vyřizování. Jsme rádi, že se nám to nakonec povedlo," řekl vodák Drahomír Kuc. Tento týden absolvují dobrovolní záchranáři kurs první pomoci a příští týden mohou zahájit činnost. "Postupně se budeme vybavovat záchranářskou technikou. Jen pohotovostní člun nás vyjde na sto tisíc korun," uvedl Kuc. Je připraveno 16 záchranářů, kteří budou na akci vyrážet ve čtyřech.

V pondělí 29. června se český důchodce ve věku 73 stal obětí nehody voru na Dunajci. Když vor s turisty vyplouval, byla situace na řece klidná, ale nečekaná průtrž mračen způsobila, že vor v rozbouřeném toku narazil na kameny a převrátil se.

Policie obvinila dva voraře a jejich vedoucího ze všeobecného ohrožení. Při plavbě bylo totiž porušeno několik bezpečnostních předpisů. Ani jeden z vorařů údajně nebyl držitelem průkazu pro řízení malých plavidel. Jednomu z nich nebylo ani 16 let. "V době nehody bylo na voru 14 turistů a dva voraři. Kapacita voru je přitom 12 lidí," uvedl Peter Benko z Okresního ředitelství Policejního sboru ve Staré Ľubovni.

Manželka utonulého si stěžovala, že před plavbou je nikdo nepoučil a nedostali ani záchranné vesty. Utonulý důchodce údajně neuměl plavat. Voraři tvrdí, že o záchrannou vestu nikdo nepožádal a oni mají povinnost dát vestu jen dětem do 12 let. Státní plavební správa však oznámila, že vesta je povinná u dětí do 15 let a u neplavců.

Reklama

Související témata:

Související články

Při plavbě voru po Dunajci utonul český senior

Čech ve věku 73 se stal obětí nehody voru na Slovensku. Utonul v pondělí na řece Dunajec, když se na rozbouřené řece převrátila plť s turisty. Novinkám to řekl...

Výběr článků

Načítám