Hlavní obsah

Klaus podepsal dohodu o přistoupení ČR k trestnímu soudu

Praha

Prezident Václav Klaus ve středu podepsal dohodu o přistoupení Česka k Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC). Uvedl to Martin Erva z tiskového odboru Hradu. Českou republiku za to, že stále neratifikovala zavedení ICC, v lednu kritizovalo parlamentní shromáždění Rady Evropy.

Foto: Petr Horník, Právo

Český prezident Václav Klaus

Článek

Český parlament uznal mezinárodní tribunál po několikaletém váhání loni v říjnu. Se schvalováním smlouvy otálel kvůli pochybnostem, zda je dokument v souladu s českým ústavním pořádkem. Česko bylo posledním státem Evropské unie, který dohodu neměl schválenu, byť ji jeho zástupci podepsali už v dubnu 1999.

Klause k ratifikaci ICC vyzvala v únoru Strana zelených. Uvedla, že prezident svým otálením poškozuje prestiž země v době českého předsednictví v EU. Klaus se tehdy ohradil. Smlouvu prý nepodepsal kvůli vážným právním nesrovnalostem.

Mezinárodní trestní soud ICC
Je stálým tribunálem soudícím jednotlivce podezřelé z genocidy, válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. Vznikl na základě Římské úmluvy z roku 1998, která ale vstoupila v platnost 1. července 2002.
ICC má sídlo v nizozemském Haagu, může však zasedat v jakékoliv jiné zemi. V červnu 2009 měl 108 členských států a 109. se v září má stát Chile. Česká republika byla mezi 39 zeměmi, které Římskou úmluvu podepsaly, ale neratifikovaly statut Mezinárodního trestního soudu. Čína, Rusko, Indie a Spojené státy se k ICC nepřidaly.

Klaus s podpisy šetří

Dohoda o přistoupení Česka k Mezinárodnímu trestnímu soudu není jedinou smlouvou, s jejímž podpisem Klaus váhal. Prezident zatím nepodepsal Lisabonskou smlouvu, která reformuje činnost rozšířené EU nebo Dodatkový protokol k Evropské sociální chartě, zakládající systém kolektivních stížností. Současně stále nejmenoval soudcem čekatele Petra Langra, o jehož jmenování měl podle Nejvyššího správního soudu (NSS) z loňska bez otálení rozhodnout.

Reklama

Výběr článků

Načítám