Hlavní obsah

Švýcaři zatkli šéfy firem, které údajně podváděly i v Česku

Švýcarská policie zatkla šest švýcarských a německých šéfů čtyř takzvaných katalogových firem, které podnikatelům a institucím, včetně českých, nabízejí registraci v evropských databázích. V nabídkách uváděli, že zápis je zdarma, přesto pak začali firmám posílat faktury zpravidla na částku kolem 1000 eur (asi 26 000 korun). V Česku je poškozených několik set a jsou mezi nimi i úřady financované z veřejných rozpočtů.

Článek

Zatčené šéfy katalogových firem policie sledovala podle České televize od roku 2005. "Zajistili jsme obsáhlý důkazní materiál. Viníme je z nekalé hospodářské soutěže a podvodu. Poškozených je několik tisíc," řekl ČT mluvčí Úřadu vyšetřování policie v kantonu Lucern Simon Kopp. Podle Novy jsou mezi oběťmi i různé české instituce, třeba ministerstvo vnitra a Národní divadlo.

ČT uvedla, že z katalogových firem Intercable Verlag AG, NovaChannel AG, Premium Recovery a Maiwolf Holding mají v Česku nejvíce zkušeností s první z nich. Švýcaři prý osloveným tvrdili, že vše je zdarma, ale na konci formuláře drobným písmem vystavili účet - zpravidla 700 až 1300 eur ročně (18 200 až 33 800 korun). Pak začaly chodit faktury.

"Zaplať, máš pokoj. Nezaplať, budou se táhnout soudy, budeš platit daleko víc. Takže princip výpalného jak vyšitý," komentoval počínání firem v ČT David Ondrejkovič ze sdružení Společná obrana. Televizi Nova řekl, že jedině trestní postih konkrétních lidí může něco vyřešit. Uvedl také, že obětí je asi čtyři až šest tisíc.

Mezi postiženými jsou podle ČT například i městské a obecní úřady, divadla, školy či nemocnice. "Za minulého vedení jsme podepsali smlouvu se švýcarskou firmou, zaplatili jsme dvě faktury za necelých 50 000 korun," uvedla mluvčí Pardubického kraje Magdalena Navrátilová.

Reklama

Výběr článků

Načítám