Hlavní obsah

Obama se vyslovil pro silné a prosperující Rusko

– Moskva
Novinky,

Po setkáních s ruským prezidentem Dmitrijem Medvěděvem a ruským premiérem Vladimirem Putinem pronesl americký prezident Barack Obama v úterý v Moskvě projev. Jeho jádrem byly zahraničněpolitické otázky, i když se dotkl i ekonomiky a ochrany životního prostředí. Neopomněl žertovat a citovat odkazy na ruskou historii.

Foto: Jim Young, Reuters

Barack Obama při projevu v Moskvě

Článek

Zásadní myšlenkou byl vzkaz Rusům, že Amerika už nevnímá Rusko jako protivníka nebo soupeře. "Amerika chce silné a prosperující Rusko," řekl Obama. Vzpomněl na doby studené války, kdy obě země soutěžily ve všem, od vojenství až po astrofyziku, a dodal: „Když jeden vyhrál, druhý prohrál,“ řekl a doplnil: "Rozumím hrozivým důsledkům jakékoli války mezi těmito zeměni. Použití síly by znamenalo zničení nás obou. Zbavit se zbraní hromadného ničení je 'jadernou výzvou XXI. století'."

Uvedl však, že současnost je jiná, potřebuje politiku pro XXI. století, zatímco obavy ze silného druhého státu jsou projevem myšlení XX., nebo dokonce XIX. století. "Objevují se staré způsoby myšlení, které stojí na starém pohledu, ale velká síla nezávisí na dominanci a démonizaci jiných zemí, to je pryč,“ podtrhl Obama.

Otevřeně však připomněl, že velké naděje po konci studené války se nesplnily. Konec tohoto období přinesl mimořádná očekávání, ale reálný svět je méně racionální než papír, zopakoval dvakrát. Uvedl, že jsou stále země, kde se nedodržují lidská práva. Přesto dal najevo, že věří v pokrok. "Když jsem se narodil, v některých státech byla segregace součástí zákona a Keňa byla kolonií,“ řekl.

S radarem Obama neustoupil

Obama se dotkl i citlivého tématu americké protiraketové obrany, jejíž rozšíření do Evropy už několik let zhoršuje vztahy v obou zemích. Rusové navíc čekali, že Obama bude ochotnější k ústupkům v této oblasti, připomínají komentátoři po setkání Obamy s Medvěděvem.

"Moje vláda reviduje plány na protiraketovou obranu,“ řekl Obama a dodal: „Je zaměřená na potenciální útok Iránu, není to proti Rusku." Podle něj je nutné - když se ukazuje nebezpečí íránských zbraní - ukázat, že proti této hrozbě existují obranná zařízení.

Zdůraznil, že je nutné bojovat s extremisty a teroristy, zejména s al-Kajdou, která zabíjí na celém světě muže, ženy a děti všech národností, dokonce i muslimy. Zdůraznil, že na rukou at-Kajdy je krev Rusů i Američanů. "Pro izolaci extremistů potřebujeme partnera,“ vzkázal Rusům.

Gruzie má právo na garanci hranic

Obama zmínil i další citlivou oblast - Gruzii - i když vše zahalil do aktuálního problému Hondurasu, kde byl při puči svržen levicový prezident Manuel Zelaya.

"Podporujeme jeho návrat, i když s ním samotným nesouhlasíme, jenomže lid má právo zvolit si, koho chce,“ řekl Obama a dodal: "Respektuje suverenitu státu, to je klíčové. Národy mají právo vybrat si své vůdce, státy musejí mít garantované hranice. Je to i otázka zemí, jako je Ukrajina a Gruzie."

Obama ukázal, že jeho ochota ustoupit je menší, než si mnozí mysleli, přesto zdůraznil, že chce "resetovat" vzájemné vztahy.

Ovečkin a Puškin

Rusům se snažil Obama místy ostrý projev osladit. Citoval Puškina a dal najevo svou radost, že může sdílet svou radost z mimořádných výkonů hokejisty Ovečkina, který hraje ve Washingtonu.

Reklama

Výběr článků

Načítám