Hlavní obsah

Obama se sešel s Putinem, oba věří ve zlepšení vztahů

Moskva
Aktualizováno

Během druhého dne své návštěvy Moskvy se americký prezident Barack Obama sešel s ruským premiérem Vladimirem Putinem, jenž bývá považován za nejmocnějšího muže Ruska. Oba se shodli, že je šance zlepšit vzájemné vztahy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Obama i Putin doufají ve zlepšení vzájemných vztahůVideo: Reuters

 
Článek

Obama společnou snídani komentoval slovy: „Mým zájmem je jednat přímo s mým protějškem, s prezidentem, ale také oslovovat premiéra Putina a všechny důležité složky ruské společnosti.“

Obama řekl Vladimiru Putinovi, že se možná neshodují ve všem, ale mají skvělou příležitost utužit vzájemné vztahy obou zemí.

Putin na počátku společné snídaně podotkl, že Rusko upíná naděje na zlepšení vztahů s USA právě k Obamovi.

"Historie rusko-amerických vztahů je velmi dlouhá a barvitá. V dějinách byla léta, kdy naše vztahy kvetly, ale byla i šedá léta a období, kdy jsme stáli proti sobě," poznamenal Putin během schůzky, která se protáhla na dvě hodiny.

"Teď máme vynikající příležitost postavit rusko-americké vztahy na pevný základ," odvětil Obama.

Americký vůdce zase ocenil výjimečný kus práce, kterou podle něj Putin vykonal ve funkci ruského prezidenta a posléze i premiéra.

Výměna bonmotů se tentokrát nekonala, i když Obama minulý týden řekl, že Putin stál jednou novou ve starém způsobu a druhou v novém, na což Putin odvětil: „Pevně jsme stáli na svých vlastních nohách a vždy se dívali do budoucnosti“

Dohoda o strategických jaderných zbraních i Afghánistánu

Hlavní jednání se ale konala v pondělí, kdy Obama se svým protějškem Dmitrijem Medvěděvem podepsal předběžnou dohodu o příštím omezení jaderných arzenálů na 1500 až 1675 hlavic a 500 až tisíc nosičů. Cílového stavu má být dosaženo během sedmi let. Stávající smlouva START 1 omezovala počet hlavic na 6000 a nosičů na 1600, prakticky však bylo hlavic méně.

[celá zpráva]

Rusko také souhlasilo, že umožní přes své území přepravovat americké vojáky a zbraně do války s Afghánistánem.

Reklama

Výběr článků

Načítám