Hlavní obsah

Maďarská policie se v ulicích Budapešti utkala s členy Maďarské gardy

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďarská policie v sobotu tvrdě zakročila proti nepovolenému shromáždění členů a sympatizantů polovojenské Maďarské gardy. Podle agentury MTI bylo do akce nasazeno několik stovek policistů se psy a vodní dělo. K největším střetům došlo na Alžbětině náměstí v centru města.

Článek

Tam se odpoledne shromáždilo asi 200 členů gardy v uniformách a několik stovek sympatizantů. Účastníci akce protestovali proti rozhodnutí soudu, který tento týden Maďarskou gardu rozpustil. Policie po čase shromážděné upozornila, že akce není povolena. Dav však zůstal na místě a zpíval maďarskou hymnu. Policie v podvečer zasáhla. Demonstranti házeli na policisty kameny a lahve, policie odpověděla slzným plynem.

Maďarská garda má v současnosti 2600 členů. Její rozpuštění iniciovala prokuratura po pochodu členů gardy v obci Tatárszengyörgy, který měl zastrašovat místní Romy. Členové různých občanských sdružení delší dobu poukazovali na rasistický a protiromský charakter organizace. Podle nich členové Maďarské gardy opakovaně zastrašují Romy svými pochody v obcích, kde žije početná romská komunita.

Po vyostření slovensko-maďarských vztahů členové Maďarské gardy také opakovaně blokovali hraniční přechody mezi oběma zeměmi.

Za založením Maďarské gardy stojí extremistická strana Jobbik. Ta získala v nedávných volbách do Evropského parlamentu přes 14 procent hlasů. Odborníci upozorňují, že ultrapravicová strana Jobbik oslovuje v nelehké hospodářské situaci země především mladé lidi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám