Hlavní obsah

Osobní strážci Merkelové jsou prý bývalí pracovníci Stasi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Dva bývalí pracovníci východoněmecké tajné služby Stasi údajně odpovídají za bezpečnost německé kancléřky Angely Merkelové na její chalupě v Braniborsku. Uvedla to ve svém publicistickém pořadu Monitor německá veřejnoprávní televize ARD. Ministerstvo vnitra východoněmecké spolkové země informace popřelo. ARD tvrdí, že zhruba stovka bývalých komunistických rozvědčíků dodnes působí v braniborském kriminálním úřadě.

Foto: Johannes Eisele, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Braniborské ministerstvo vnitra přiznalo, že v řadách kriminalistů pracuje 58 bývalých lidí od Stasi. Podle ARD dnes 13 těchto osob působí v pozici vedoucích referátů a devět jich pracuje v oddělení protistátních trestných činů. Ministerstvo pouze potvrdilo, že dva bývalí důstojníci Stasi dnes mají hodnost vrchních policejních radů.

ARD dále tvrdí, že někteří z dnešních vedoucích referátů dříve pracovali jako vedoucí vyšetřovatelé v elitním oddělení IX, které bylo pověřeno inscenováním politických procesů. Experti hovoří o policejním skandálu.

Podle ARD jsou dva bývalí příslušníci Stasi odpovědní za hlídání kancléřčina víkendového pozemku v regionu Uckermark poblíž města Prenzlau. Jeden z nich prý pro obávané "ministerstvo pro státní bezpečnost" pracoval deset let, naposledy v oddělení III, v jehož popisu práce byly mimo jiné odposlechy telefonátů ze Západu.

Braniborské ministerstvo zprávu odmítlo

Braniborský ministr vnitra Jörg Schönbohm podle pátečního deníku Berliner Zeitung označil tuto část reportáže za "absolutně lživou zprávu". Za hlídání samotné kancléřky totiž podle něj odpovídá nikoli zemský, nýbrž spolkový kriminální úřad a střežení jejích nemovitostí spadá pod policejní prezídium ve Frankfurtu nad Odrou.

Zemský ministr tvrdí, že polovině z 200 bývalých placených pracovníků Stasi, kteří nyní pracují jako policisté, bylo v roce 1989 méně než 25 let. Předhazovat jim dnes činnost pro Stasi je podle něj "zavádějící a falešné". "Odmítám policii stavět pod všeobecné podezření," řekl Schönbohm.

Ještě před sjednocením Německa v únoru 1990 bylo u kulatého stolu dohodnuto, že 220 řádných zaměstnanců Stasi může pracovat u policie. Při prověrkách po roce 1991 se zjistilo, že u policie stále pracuje 242 bývalých agentů Stasi a 1238 takzvaných neoficiálních spolupracovníků. Kolem 600 jich bylo propuštěno.

Angela Dorothea Merkelová

Narodila se 17. července 1954 v Hamburku. Vystudovala fyziku na univerzitě v Lipsku. Do parlamentu byla poprvé zvolena v historicky prvních volbách po sjednocení Německa v prosinci 1990.

Později se její strana Demokratischer Aufbruch spojila s křesťanskými demokraty (CDU) a Merkelová se stala členkou kabinetu premiéra Helmuta Kohla. Když musel Kohl po vypuknutí finančního skandálu v CDU/CSU opustit politiku, stanula Merkelová v dubnu 2000 jako první žena ve vedení strany. Německou kancléřkou byla zvolena v roce 2005.

Merkelová mluví anglicky, rusky a česky. Je podruhé vdaná, v roce 1998 si vzala berlínského profesora chemie Joachima Sauera.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám