Hlavní obsah

Británii hrozí v srpnu až 100 000 nových případů prasečí chřipky denně

• Aktualizováno

Šíření nákazy prasečí chřipky se stále nedaří zastavit a britská vláda se obává, že už příští měsíc může jen v rámci ostrovního království přibývat 100 000 nově nakažených. V Británii je v současnosti 7447 nakažených prasečí chřipkou, ale prudký nárůst z původních 2905 případů na počátku minulého týdne ukazuje na hrozivý trend.

Foto: Reuters

Britský ministr zdravotnictví Andy Burnham

Článek

"Počet nakažených se každý týden zdvojnásobuje a na konci srpna by mohlo přibývat 100 000 nových případů každý den," varoval britský ministr zdravotnictví Andy Burnham. Vláda podle něj uzavřela kontrakt na dodání vakcín proti chřipce, první dávky mají být k dostání příští měsíc a do konce roku může být očkováno 30 miliónů lidí.

Vzhledem k tomu, že se nepodařilo nákazu zastavit, v praxi to znamená, že se třeba již nebudou uzavírat školy, kde se nákaza virem A(H1N1) vyskytne. Lidem z blízkosti nakažených se také nebudou podávat preventivně antivirotika a přetížené nemocniční laboratoře už nemusí potvrzovat nové případy testy. Antivirotika jako Tamiflu se budou používat jen k léčení nemocných.

"Počet případů se každý týden zdvojnásobuje. Podle tohoto trendu bychom mohli mít koncem srpna přes 100 000 nových případů denně," řekl Burnham.

Počet nakažených přibývá i jinde ve světě

Ve světě bylo dosud zaznamenáno přes 77 000 nemocných takzvanou prasečí chřipkou a 332 úmrtí. V Británii zemřeli na tuto chřipku tři lidé, ale všichni měli i jiné zdravotní problémy.

V Česku je registrováno 15 případů onemocnění takzvanou prasečí chřipkou. Třináct infikovaných lidí se vrátilo ze Spojených států, dva pocítili obtíže po příletu z Japonska. Ani jedno onemocnění novou chřipkou, která jsou evidována v Česku, nemělo dosud těžký průběh.[celá zpráva]

Velký počet nově nakažených byl v posledních dnech hlášen také z Jižní Ameriky. Situace se zhoršila především v Argentině. Počet obětí viru A(H1N1) v této zemi se od minulého pátku téměř zdvojnásobil a Argentina se tak stala třetí nejvíce postiženou zemí po Spojených státech (127 mrtvých) a Mexiku (116), kde se nemoc v dubnu objevila. Experti očekávají, že vrchol pandemie v Argentině nastane v příštích týdnech, a to kvůli tvrdé zimě na jižní polokouli.  

Vir znovu projevil odolnost vůči Tamiflu

Japonsko ve čtvrtek potvrdilo první případ odolnosti nového kmene viru takzvané prasečí chřipky vůči léku Tamiflu na svém území. V pondělí oznámili první případ rezistence na světě Dánové. Včasné podání tohoto antivirotika zmírňuje příznaky nemoci a snižuje riziko, že se choroba přenese dále.

Pacient ze západojaponské prefektury Ósaka, u něhož vir A(H1N1) objevili v květnu, se po podání léku Relenza plně zotavil a nikdo z jeho okolí dále nakažen nebyl, řekl Takeši Enami z ministerstva zdravotnictví. Relenza je druhým známým lékem proti nové chřipce.

Vyléčeného Japonce čekají ještě testy jeho citlivosti vůči Tamiflu, aby se prokázalo, zda mu lék opravdu nepomohl. Věk ani pohlaví pacienta Enami neupřesnil. Podle agentury Kjódó jde o asi čtyřicetiletou učitelku.

V úterý Světová zdravotnická organizace (WHO) označila dánský nález jako "ojedinělý", který nemá "důsledek pro zdraví veřejnosti". Přesto však musí zůstat svět v pozoru, protože vir může kdykoliv zmutovat a získat proti Tamiflu odolnost.

Chřipkový virus mutuje pravidelně. U viru H1N1 sezónní chřipky se kmen rezistentní vůči Tamiflu objevil loni a nyní je již hodně rozšířen. Odolnost vůči Tamiflu byla také zdokumentována u viru ptačí chřipky H5N1.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám