Hlavní obsah

Policistka, které měl Slota nadávat, dostala pokutu 100 eur

Právo, Novinky, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenské ministerstvo vnitra potrestalo policistku Ľudmilu Novákovou, které měl předseda vládní Slovenské národní strany Ján Slota vulgárně nadávat, pokutou ve výši 100 eur (asi 2500 Kč). Podle deníku Plus jeden deň padla pokuta za únik úředního záznamu incidentu na veřejnost.

Foto: Jan Koller, ČTK

Ján Slota

Článek

Událost se stala koncem dubna. [celá zpráva]

Začátkem června ještě ministerstvo tvrdilo, že policistka postupovala správně, když do podzemní garáže slovenského parlamentu nevpustila Slotova řidiče, který k tomu neměl povolení. "Její postup byl správný," uvedl mluvčí ministerstva vnitra Erik Tomáš. Inspekce ministerstva však prověřovala, jak se policejní zápis z incidentu dostal na veřejnost. "Policistka se přiznala, že záznam poskytla neoprávněné osobě," dodal mluvčí.

"Ty pí..o! Okamžitě pusť mého šoféra! Co jsi zač, na co tu jsi? Ty pí..o!" To jsou údajně Slotova slova, kterými měl častovat policistku Ľudmilu Novákovou z Úřadu na ochranu veřejných činitelů. Podle Novákové byl Slota opilý. K jeho chování se nechtěla vyjadřovat a celou záležitost okamžitě oznámila nadřízeným.

Slotův naučný slovník

Slotův řidič neměl oprávnění k vjezdu do garáže, protože nevezl žádného poslance. Policistka ho proto odmítla vpustit do garáže. "Pro mě byl řidič cizí osobou. Nemohu pustit dovnitř někoho jen proto, že mi řekne, kdo je," konstatovala Nováková. Situaci přišel osobně řešit Slota, který potvrdil, že se při incidentu rozčilil, ale vulgárních slov údajně nepoužil.

"Chovala jsem se tak, jak mám, jednala jsem v souladu se směrnicemi a zákonem. Napsala jsem úřední záznam, který jsem postoupila svému nadřízenému," dodala policistka pracující jako ochranka již sedm let. 

Slotovo počínání nebylo ojedinělé. Předseda vládní Slovenské národní strany se dopouští vulgárních výpadů pravidelně. Většinou jsou terčem jeho útoků politici hájící zájmy maďarských menšin na Slovensku. Několikrát se hanlivě vyjádřil přímo o Maďarech. Podle deníku Sme mimo jiné nadávkami častoval taktéž kandidáta na českého prezidenta Jana Švejnara, kterého označil za "hnůj". 

Reklama

Související témata:

Související články

Opilý Slota vulgárně nadával policistce

Předseda nacionalistické Slovenské národní strany (SNS) Ján Slota hrubě urážel policistku u vjezdu do garáží parlamentu. Případ se stal před třemi týdny, ale...

Výběr článků

Načítám