Hlavní obsah

Dívka z airbusu přežila 13 hodin na moři, i když neumí plavat

Právo, Novinky, rei, vpl
Paříž
Aktualizováno

Čtrnáctiletá Bahia Bakari, jediná přeživší z havarovaného airbusu Jemenských aerolinií, čekala na záchranáře třináct hodin, než ji z moře vylovili. Přitom skoro neumí plavat. Přežila, protože se držela úlomku letadla. Ve čtvrtek se vrátila do Paříže, kde se znovu setkala se svou rodinou.

Foto: Profimedia.cz

Bahia Bakari

Článek

„Snažili jsme se jí hodit záchranný kruh, ale nedokázala ho chytit. Musel jsem skočit do vody a vytáhnout ji. Stále se jen třásla. Zabalili jsme ji do čtyř dek, dali jsme jí teplou vodu s cukrem,“ řekl francouzskému rozhlasu Euorope 1 jeden ze záchranářů.

Foto: Profimedia.cz

Bahia Bakari

Ve čtvrtek ráno se dívka, jejíž jméno znamená Naděje, vrátila zpět do Paříže. Z letiště Le Bourget ji odvezli rovnou do nemocnice. Bahia má zlomenou klíční kost a pár odřenin a popálenin. U letadla na ni čekal její otec Kassim a několik dalších příbuzných.  „Cítím úlevu i zármutek. Jsem šťastný, že vidím dceru, ale její matka se nevrátila,“ řekl novinářům. Bahia je nejstarší ze čtyř jeho dětí.

Dívka je zatím jediná, kterou se záchranářům podařilo najít živou. Na palubě jemenského letadla, které se zřítilo před přistáním v Moroni na Komorských ostrovech v úterý, bylo 152 lidí. Naděje na nalezení dalších přeživších jsou mizivé.V oblasti dál pátrají americká a francouzská letadla. Pátračům ztěžuje práci špatné počasí. Zatím se nepodařilo lokalizovat ani černou skříňku z letadla, jejíž záznam by mohl odpovědět na otázky, co se s letadlem stalo. Jisté je pouze to, že se dostalo do turbulencí.

Bahia cestovala se svou matkou, která jí chtěla ukázat místa, odkud pocházela. Dívku vymrštil náraz z letadla, když dopadlo na hladinu. Jakmile se ocitla ve vodě, slyšela kolem množství lidských hlasů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám