Hlavní obsah

Královna Ažlběta II. by mohla do roku 2012 zůstat bez peněz

Právo, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská monarchie by se do tří let mohla ocitnout bez finančních prostředků nutných pro její přežití. Vyplývá to z finančního přehledu, který zveřejnil Buckinghamský palác.

Článek

Chod královské domácnosti a platy zaměstnanců stály loni podle deníku The Daily Telegraph 13,9 miliónu liber. Královna na ně musela využít i rezervní fond založený v 90. letech. V nejsvětlejších časech v něm bylo 35 miliónů, nyní „zhubl“ na 14 miliónů.

Pokud bude tento trend pokračovat, fond bude do konce roku 2011 vyčerpán. Je také třeba provést urgentní opravy na královských sídlech ve Windsoru a v Buckinghamském paláci. Jde o výměnu části střechy nebo vymalování pokojů, které nebyly renovovány od doby, kdy Alžběta II. usedla na trůn.

Monarchie se proto bude snažit přesvědčit vládu, aby jí navýšila roční finanční příspěvek. Ten současný, sjednaný v roce 1991, činí „pouhých“ 7,9 miliónu liber. Jednání formálně začnou až příští rok po parlamentních volbách. „Nyní není jistě ta správná doba na požádání o navýšení platu. Na druhé straně jej ale královna nedostala dvacet let,“ poznamenala stanice Sky News.

Za finanční rok 2008–2009 stála monarchie Brity o 1,5 miliónu liber více než o rok dříve, a to 41,5 miliónu liber (1,2 miliardy Kč). V přepočtu na obyvatele je to jen 69 pencí (21 korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám