Hlavní obsah

České předsednictví bylo slabé, tvrdí francouzská média

– Paříž

Francouzské sdělovací prostředky hodnotí české předsednictví jako slabé. V úterý připomínají česká diplomatická faux pas i pád vlády. Podle francouzského rozhlasu si dokonce v Bruselu oddychli, že Češi končí a střídají je Švédi.

Foto: Reuters

Kritizován byl hlavně prezident Václav Klaus

Článek

"Dá se říci, že po hyperaktivním půlroku francouzského předsednictví, které bylo skoro jednomyslně chváleno partnery, Češi startovali ze zpožděním o několik délek," domnívá se ekonomický list Les Echos stím, že ztrátu už nedohnalo.

"V Bruselu a v metropolích Evropské unie je patrná citelná úleva," konstatuje francouzská rozhlasová stanice Radio France International. Podle ní dělal problémy hlavně prezident Václav Klaus, který "nepropásl jediný okamžik, aby české předsednictví nediskreditoval". Za jeho poslední útok proti evropským institucím označila stanice Klausovo prohlášení, že volby do Evropského parlamentu jsou zbytečné. Kritizovala ho také, že v době hluboké ekonomické krize je pro liberalizaci trhu.

Podle ekonomického listu Les Echos Klaus "furiantsky" slíbil a pak to i dodržel, že nevyvěsí evropskou vlajku na Pražském hradě. "Poručnický stín tohoto provokativního euroskeptika by stačil sám o sobě, aby zdiskreditoval předsednictví malého státu ve střední Evropě," píše deník. Zároveň ale uznává, že navzdory Klausově snaze brzdit ratifikační proces lisabonské smlouvy se podařilo pod českým předsednictvím i díky hlasování českého Senátu otevřít cestu k druhému irskému referendu.

"Pro mnoho evropských diplomatů jsou vrtochy Václava Klause nejlepším důkazem toho, že Evropa potřebuje lisabonskou smlouvu, která udělá tečku za principem střídajících se předsednictví," soudí RFI.

Kritika východní Evropy

V kritice notně přitvrzuje regionální deník L'Alsace, podle kterého "toto neúspěšné předsednictví kromě nekompetentnosti a zlé vůle vzbuzuje otázku, jak je možné svěřit vedení EU těm, kteří nevěří v Evropu a kteří do ní vstoupili jedině z ekonomického zájmu s odmítáním jakékoli její politické dimenze".

"Češi nejsou v tomto ohledu sami. Střední, východní a baltská Evropa mají jen zmatenou představu o budoucnosti kontinentu. Pro tyto metropole platí jedině Severoatlantická aliance, která má chránit před ruskou hrozbou jejich draze vydobytou národní nezávislost. Ale bolestivá minulost neopravňuje k tomu, aby brzdily Evropu," hlásá list.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám