Hlavní obsah

Britská armáda se zase připravuje na válku, která už dávno není

Londýn

Tvrdé kritiky se dočkala britská vojenská politika ze strany expertů, kteří dva roky zkoumali bezpečnostní strategii země. Jejich závěry, zveřejněné v úterý, nápadně připomínají jízlivé poznámky, že Británie se vždy připravovala na válku dávno minulou.

Článek

Ve zprávě se uvádí, že po teroristických atentátech z 11. září 2001 a po velké finanční krizi, která svět zasáhla, musí být Británie chytřejší a přímočařejší při směrování národních prostředků proti skutečným bezpečnostním rizikům a odhodlanější při přijímání obtížných rozhodnutí.

Revizi obranné strategie doporučil Institut pro výzkum veřejné politiky (IPPR). Zprávu připravil tým pod vedením bývalého ministra obrany a generálního tajemníka NATO George Robertsona a bývalého předsedy liberálních demokratů lorda Ashdowna.

„Nemůžeme si dál dovolit ozbrojené síly v plném spektru schopné zasahovat kdekoliv ve světě jako nějaké malé Spojené státy,“ uvedl lord Ashdown a dodal, že si nemohou ani dovolit udržovat muzeum výzbroje z dob studené války.

Omezit jaderné zbraně i stavbu letadlových lodí 

Experti vyzvali vládu, aby přehodnotila britský jaderný arzenál, kdy by se životnost stávajících jaderných raket Trident prodloužila, nebo se pro ně našla nová alternativa a arzenál raket vystřelovaných z ponorek se neobnovoval, jak na tom trvá vláda.

Experti navrhli také škrty v rozpočtu ve výši 24 miliard liber krátce poté, co bylo oznámeno, že náklady na stavbu dvou nových letadlových lodí vzrostou o miliardu oproti původně předpokládaným 3,9 miliardy. Admirál Jonathon Band přitom tvrdí, že mateřské lodě nejsou relikty studené války.

Zpráva ale doporučuje přehodnotit stavbu nosičů, pořizování letadel pro ně i stavbu torpédoborců k jejich ochraně.

Nové strategie

"Důraz se musí klást na reakci na měnící se geopolitickou krajinu a na nekonvenční hrozby, jako jsou klimatické změny, nedostatek energie, šíření jaderných zbraní a terorismus nového džihádu," uvádí se ve zprávě.

Autoři se vyslovují také pro to, aby Velká Británie vedle svých zvláštních vztahů se Spojenými státy prohloubila spolupráci s Evropou. "Když přijde na bezpečnost, je spoléhání země jen na sebe nebezpečná fantazie. Evropská spolupráce je jediná schůdná cesta jak v mnoha oblastech postoupit vpřed," píše se ve zprávě o 140 stránkách.

Reklama

Výběr článků

Načítám