Hlavní obsah

První obětí prasečí chřipky na evropské pevnině je těhotná Španělka

• Aktualizováno

Ve Španělsku zemřela na prasečí chřipku mladá těhotná žena. Je první obětí na evropské pevnině. Předtím zemřeli dva Evropané v Británii. O úmrtí ve Španělsku informovala agentura Reuters.

Foto: Juan Carlos Ulate , Reuters

Ilustrační foto

Článek

Španělsko již dříve ohlásilo dva těžké případy onemocnění. Jednou z nakažených byla devatenáctiletá těhotná žena a ta zemřela v madridské nemocnici krátce po císařském řezu. Lékaři se pro něj rozhodli kvůli horšícímu se stavu matky.

Celosvětově prasečí chřipkou onemocnělo už na 70 000 lidí a 311 na ni zemřelo. V Evropě je s více než 4000 nakaženými nejvíc postižena Británie. Česko má stejně jako Slovensko devět případů.

Chřipka se šíří leteckou dopravou

Vědci mezi tím analyzovali šíření prasečí chřipky ve světě a potvrdili předpoklad, že nemoc se rychle rozšířila po celém světě prostřednictvím letecké dopravy. Od března do dubna odletěly z Mexika dva milióny lidí do více než tisíce měst ve 164 zemích po celém světě.

Nicméně čtyři z pěti cestujících z Mexika mířili do Spojených států. To odpovídá i tomu, že Spojené státy evidují  nyní nejvíce případů prasečí chřipky. A s četností kontaktů klesá počet případů i v dalších zemích. Subsaharská Afrika je přitom nejméně dotčeným kontinentem.

Studie, která zpracovala údaje od 230 leteckých společností, má upřesnit i odhady dalšího šíření prasečí chřipky. Odborníci se obávají možnosti, že po létě, které není pro šíření chřipky příhodné, propuknes příchodem podzimu a zimy celosvětová pandemie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám