Hlavní obsah

Na pacienta s prasečí chřipkou v Dánsku nezabírá Tamiflu

Novinky, CNN, aš, New York Times
Kodaň

Dánští lékaři v pondělí oznámili, že mají případ člověka, nakaženého prasečí chřipkou, na kterého nezabírá antivirotikum Tamiflu. Případ potvrdil i zástupce firmy švýcarské Roche vyrábějící lék na bázi účinné látky oseltamiviru. V Evropě byla zároveň oznámena již třetí oběť viru A/H1N1.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Je to poprvé, co se objevil kmen viru prasečí chřipky odolný vůči tomuto antivirotiku. Mutace se u pacienta projevila, když mu byly preventivně podávány nízké dávky antivirotika Tamiflu, protože se dostal do kontaktu s prasečí chřipkou.

„Když dostal lék, vyvinula se u pacienta resistence,“ řekl David Reddy agentuře Reuters ze společnosti Roche.

Pokud by se tato mutace rozšířila, zvýšilo by to nebezpečí ze strany viru prasečí chřipky. Pak už by zbývalo jen druhé antivirotikum Relenza, které má ale silnější vedlejší účinky.

Jinde ve světě zatím nebyla zjištěna resistence viru prasečí chřipky na žádné z obou antivirotik.

Resistence na Tamiflu se objevila u některých virů běžné sezónní chřipky v Japonsku, jejíž léčení každoročně spotřebuje polovinu produkce tamiflu. Tyto mutace byly však slabé a nešířily se. Loni se objevila mutace genu bílkoviny N označovaná jako H274Y. Virologové se obávají, že by se tato mutace mohla objevit i u prasečí chřipky, pokud by se oba viry zkombinovaly

Už u ptačí chřipky byla nicméně opakovaně zjištěna neúčinnost Tamiflu v případě, že lék nebyl podán do 48 hodin po nákaze.

Třetí evropská oběť viru

V Evropě zabil virus od propuknuté celosvětové epidemie zatím třetího nakaženého. Poslední obětí se stala malá dívka z  Velké Británie. Zatím není jasné, zda virus byl přímo příčinou její smrti, ale byla prasečí chřipkou nakažena. Zemřela v pátek.

Zatím všechny evropské obětí viru jsou ze Spojeného království.

Reklama

Výběr článků

Načítám