Hlavní obsah

Slovenští tenisté ve Wimbledonu dostali prasečí chřipku

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Slovenští tenisté Filip Polášek a Michal Mertiňák měli na turnaji ve Wimbledonu pozitivní testy na prasečí chřipku. Uvedla to televize Joj s tím, že oba jsou umístěni v izolaci a nemohou opustit Londýn.

Článek

Jeden z tenistů však tuto informaci popřel. "Nejsme v žádné karanténě. Jsme normálně na hotelovém pokoji. Pokud budeme bez teplot, pojedeme domů," uvedl Mertiňák pro agenturu SITA.

Mertiňák v sobotu nenastoupil na druhé kolo smíšené čtyřhry po boku Italky Mary Santangelové. "Mám teplotu 38 stupňů a Filip Polášek, s nímž jsem na pokoji, má dokonce 39 stupňů," přiznal.

V zákulisí turnaje údajně propukla panika a tenisté se obávají nákazy. Vedení turnaje se zatím k těmto informacím nevyjádřilo.

Prasečí chřipka
Způsobuje ji zmutovaný chřipkový virus typu A podtyp H1N1. Stejný vir způsobil na začátku století pandemii tzv.španělské chřipky. Nemoc se dobře šíří mezi ptáky a také mezi prasaty, která jsou k nemocem náchylná.
Z nich pak přejde na člověka. Přenosem z člověka na člověka vir dál mutuje, proto se proti němu tělo neumí bránit. Nikdy nelze předvídat, zda nově vzniklá mutace bude působit jen lehké příznaky, nebo vyvolá epidemie. Nynější "kombinace" vznikla právě zmutováním virů lidské, prasečí a ptačí chřipky.
Na běžnou chřipku nemoc nejčastěji umírají lidé s malou či oslabenou imunitou - starší lidé, děti či osoby, které právě prodělaly jinou těžkou nemoc. Nynější typ ale napadá především mladé lidi.

Reklama

Výběr článků

Načítám