Hlavní obsah

Drogy zabíjejí v EU každou hodinu jednoho narkomana

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

V Evropské unii zemře každou hodinu člověk na předávkování drogami. Za rok tak zemře v zemích sedmadvacítky v souvislosti s drogami 7000 až 8000 lidí, uvádí se ve zprávě Evropské komise zveřejněné v pátek k Mezinárodního dni proti drogám. EK chce situaci změnit.

Článek

Podle eurokomisaře pro vnitro a spravedlnost Jacquese Barrota přibližně 12 miliónů lidí v EU užívá kokain nebo ho někdy v životě užívalo. Problémy s užíváním opiátů má 1,3 a 1,7 miliónů obyvatel EU. Pětina občanů zemí EU užívá nebo užilo konopí.

Zpráva také uvádí, že každý rok se v zemích EU objeví 3000 nových případů nákazy virem HIV v souvislosti s požíváním drog.

Podle studie Evropského monitorovacího střediska pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA) z loňského podzimu zůstává v Česku stále velmi populární drogou pervitin. Češi také hodně berou extázi a kouří marihuanu a jsou k návykovým látkám tolerantní.

Evropská komise chce pohled na drogy změnit. "Problémem je velká poptávka po drogách v EU, ta musí být stigmatizována," uvedl eurokomisař k nové protidrogové kampani. Vychází i z průzkumu eurobarometru, podle něhož je 95 procent respondentů pro pokračování kontroly užívání heroinu, kokainu a extáze.

Nová protidrogová politika má rozvíjet zásadu sdílené odpovědnosti a chce motivovat všechny, ať už skupiny občanů, odborníky nebo jednotlivce, aby podepsali závazek, že přispějí k řešení problému užívání drog.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám