Hlavní obsah

Voda v sousedních zemích opadá

Novinky, DPA,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň/Budapešť

Česká republika je s jedenácti oběťmi nejvíce postižena současnými povodněmi, které zasáhly i sousední země. Přesto v Rakousku, Německu a Polsku zůstává v řadě míst nejvyšší stupeň varování před povodněmi a na velkou vodu se připravuje i Maďarsko.

Foto: Leonhard Foeger , Reuters

V rakouském Emmersdorfu odhrnuje vodu a bláto sněhový pluh.

Článek

V Rakousku, které zažilo nejsilnější deště za padesát let, se po třech dnech ve čtvrtek hladiny vod stabilizovaly a začalo se s odstraňováním škod. Situace se však může ještě zvrátit, protože bylo vydáno obnovené varování před bouřkami a přívalovými dešti, jež mohou o víkendu vyvolat lokální záplavy.

S odstraňováním škod pomáhá tisícovka hasičů a 650 vojáků.

Foto: ČTK

Odstraňování následků povodní v rakouském Steyru

Ve Vídni dosáhla hladina Dunaje výše 9,02 metru. Slavné vídeňské muzeum Albertina evakuovalo z nového skladu 950 000 uměleckých děl, protože do depozitáře začala pronikat voda. Mimo provoz je i unikátní systém vyhledávání uložených grafik.

Foto: Leonhard Foeger , Reuters

Následky povodní v rakouské vesnic St. Leonhard am Forst

Část Dolních Rakous není přístupná. Hladina řeky Inn ve Štýrsku už ale klesla z 5,47 metru na 3,55.

Povodeň dorazila do Maďarska

Od čtvrtka je vyhlášen nejvyšší stupeň v povodňové pohotovosti v Maďarsku, kam se dovalila voda z Rakouska. Budapešť se připravuje na to, že voda z Rakouska může o víkendu přinést záplavy. U Gyoru stoupla hladina Dunaje ve čtvrtek o dva metry na 24 hodin.

Foto: Leonhard Foeger , Reuters

Čištění ulic v rakouském Emmersdorfu

Hladiny řeky Ráby u hraničního města s Rakouskem Szentgotthard je pět metrů nad normálem. To je o třicet centimetrů více než v roce 1965, kdy mohutná povodeň zdevastovala západ země. .

Přerušena je železniční doprava mezi Maďarskem a Rakouskem, svršek je mnohdy pod vodou a místy podemletý.

Situace na jihu Polska se stabilizovala, i když v některých postižených oblastech stále zůstává v platnosti varování před povodněmi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám