Hlavní obsah

Skupina G8 prý zaujme na schůzce v Terstu "pevný" postoj k Íránu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministři zahraničních věcí skupiny G8, sdružující sedm nejrozvinutějších ekonomik a Rusko, hodlají na nynější schůzce v severoitalském Terstu zaujmout "rozhodný" postoj k situaci v Íránu a tvrdě odsoudit teheránský režim. S odvoláním na šéfa italské diplomacie o tom informovala agentura AFP. Třídenní jednání, jehož se za Evropskou unii účastní i český ministr zahraničí Jan Kohout, začalo pracovní večeří.

Foto: Reuters

Ministři zahraničí Itálie Franco Frattini (vpravo) a Ruska Sergej Lavrov

Článek

"Přijmeme mimořádně tvrdou a jasnou pozici" k tomu, co se odehrává v Íránu, prohlásil Franco Frattini, jehož země nyní předsedá skupině G8. Tu tvoří kromě Itálie také USA, Británie, Německo, Francie, Kanada, Japonsko a rovněž Rusko.

Podle Frattiniho "cena lidských životů má větší hodnotu než dvoustranná ujednání jednotlivých zemí s Íránem" a podle jeho přesvědčení se k tvrdému postoji skupiny vůči Teheránu proto připojí i Moskva. V Íránu už třetí týden zasahují policejní síly brutálně proti demonstrantům nesouhlasícím s opětným zvolením ultrakonzervativního prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda do úřadu a o život už přišlo údajně 17 lidí.

Rusko zatím zaujímalo k vývoji v Íránu poměrně zdrženlivý postoj a události v Teheránu považovalo za vnitřní záležitost země.

"Text prohlášení zatím posuzujeme, ale je nezbytné přijmout v Terstu text s jasným obsahem," řekl na adresu íránského režimu francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám