Hlavní obsah

Rakousko se ocitlo pod vodou

Vídeň

Záplavy, které v minulých dvou dnech sužovaly sever Rakouska se v noci na čtvrtek posunuly i na jihovýchod země. Na severu začaly hladiny Dunaje a dalších řek mírně klesat.

Článek

Podle hydrologů je situace na mnoha místech nadále kritická. Mírné zlepšení zaznamenali odborníci na Dunaji. Jeho hladina mírně klesla a dostala se pod výstražné značky. Počítá se s tím, že i když prší, dál by mělo vody v korytě ubývat. Přítoky Dunaje ráno protékala pětiletá až třicetiletá voda. Uzavřeny jsou některé silnice v zemi.

Okolí Amstettenu pod Alpami bylo kvůli vodě stále odříznuto od světa. Takovou situaci znají místní spíš ze zimy, kdy je v regionu často uvězní sněhová kalamita. Doufají, že i přes vytrvalé srážky další záplavová vlna už nepřijde.

Velká voda se přesunula ze severu do dalších oblastí. Sužuje nyní i jih a jihovýchod země. Lijáky sice ustaly, ale někde se prolomily hráze. Na jihozápadě země pak vystoupily kolem půlnoci toky z břehů.

Foto: Stringer Austria, Reuters

Vesnici Weissenkirchen 50 kilometrů na západ od Vídně postihly záplavy velmi silně.

Vídeň stěhuje téměř milión uměleckých děl

Podle ministryně vnitra Marie Fekterové zasahuje v postižených oblastech kolem 10 000 hasičů a 3000 policistů. Zapojila se i armáda. Na severu Rakouska zatím působilo 930 vojáků. Postiženým pomáhá také Červený kříž.

Velká voda straší i Vídeň. Stěhuje se tu depozitář galerie Albertina, v němž jsou práce Klimta, Dürera, Michelangela a dalších slavných autorů. Do bezpečí pracovníci přepraví celkem 950 000 děl. Těžkou hlavu Dunaj dělá také pořadatelům festivalu na Dunajském ostrově, na němž by od pátku do neděle mělo vystoupit na 2000 umělců na 13 pódiích.

Velká voda trápí i ČR, Slovensko a Polsko. V Polsku voda zaplavila sklepy, silnice a někde i domy. Na Slovensku platí na Dunaji druhý povodňový stupeň. V Česku si velká voda vyžádala osm obětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám