Hlavní obsah

Londýnské agentuře chybí před olympiádou až 100 miliónů liber

Novinky, Tomáš Reiner
Londýn

Na koupi pozemků pro areál hostící olympijské hry, jež se mají v roce 2012 uskutečnit v Londýně, padly už milióny liber a Londýnské rozvojové agentuře další chybějí. Kontroloři zjistili, že v její pokladně schází až 100 miliónů liber, tedy v přepočtu zhruba tři miliardy korun. Uvedl to deník The Times.

Foto: Profimedia.cz

Olympijský areál vzniká ve východním Londýně.

Článek

Podle listu přišli auditoři na nesrovnalosti při rutinní kontrole. Příčiny zkoumají vyšetřovatelé a dva představitelé agentury byli postaveni mimo službu, i když nejsou žádné důkazy o jejich nekalé činnosti.

Jedním je Gareth Blacker, který byl zodpovědný za nákup pozemků v místě budoucího olympijského parku, což Timesy označily za jedno z nejkontroverznějších násilných stěhování na území Británie. Druhým dočasně propuštěným je Blackerův účetní.

Kontroloři podle The Times zjistili, že agentura nemá zajištěných 60 až 100 miliónů liber na kompenzace pro podnikatele, kteří museli oblast ve čtvrti Stratford na východě Londýna opustit.

Agentura dosud dala za nákup vysoce znečištěné půdy, jež téměř sto let sloužila jako průmyslové odkladiště, 750 miliónů liber (téměř 23 mld. Kč). Cena dohodnutá se 179 malými a středně velkými podniky činí milión liber (zhruba 30 mil. Kč) za akr. Agentura navíc musí obchodníkům poskytnout náhradní místo. Čtyři roky před olympiádou je stále potřeba vyrovnat se s 72 podniky.

Finanční potíže mohou vést ke zpoždění výstavby nebo dokonce upuštění od některých projektů.

Reklama

Výběr článků

Načítám